28.12.2015Kuvittelen, etten ole erityisen taikauskoinen. En kuitenkaan tiedä miksi muuksikaan voisi sanoa sitä, ettei uskalla iloita etukäteen tulossa olevista hyvistä asioista, kun pelkää etteivät ne sitten toteudukaan. Aivan kuin olisi joku velvollisuus stressata ja ahdistua niin että lopulta voi ansaitusti nauttia.

(Enkä tietysti uskalla kirjoittaa noista tulevista asioista vielä, minun täytyy vielä stressata vähän reilu kuukausi.)

(Ja ehkä täytyy sanoa ettei kyse ole mistään hurjan suuresta mullistuksesta, niin kuin raskaudesta tai mistään sellaisesta.)

***

Sain luettua lukuhaasteeni loppuun pari viikkoa sitten. Olen vähän yllättänyt siitä että oikeasti onnistuin siinä, en niinkään luettujen kirjojen määrästä vaan siitä, että sain luettua paljon monipuolisemmin kuin moneen vuoteen. Yllättäen lukuhaasteen kirjoissa oli eniten kotimaisia, se on uutta. Luin myös paljon enemmän mieskirjailijoita kuin yleensä (tosin siinä joukossa oli esimerkiksi Ben Aaronovitch, jolta luin kolme kirjaa), luin enemmän ei-genrekirjallisuutta ja myös jonkun verran ei-eurooppalaista kirjallisuutta.

Ensi vuodellekin puuhataan ilmeisesti samankaltaista haastetta mutta luulen että haluan lukea vapaammin. Haluan kuitenkin jatkaa monipuolisempaa lukemista niin päätin tehdä itselleni vapaamuotoisen haasteen lukea laajemmin maantieteellisesti. En aio pyrkiä lukemaan kirjoja jokaisesta valtiosta (niin kuin jotkut) mutta ajattelin pitää sen kuitenkin tavoitteena, lukea enemmän kirjoja muualta kuin angloamerikkalaiselta kulttuurialueelta. Aloitin sen jo joululomalla, lukemalla israelilaisen, irakilaisen (Blasim asuu nykyään Suomessa ja hänen novellejaan on suomennettukin, minä törmäsin kirjaan sattumalta kirjaston uutuushyllyssä tietämättä siitä mitään) ja islantilaisen kirjan. Näköjään pelkillä i-kirjaimella alkavilla mailla pääsisi jo pitkälle. 

Suositun kirjailijan ensimmäinen kirjaAnja Kauranen: Sonja O kävi täällä
Yllätyin siitä, että pidin kirjan tyylistä ja ajankuvasta.

Kirja, josta on tehty elokuva 
Anna-Leena Härkönen: Akvaariorakkautta
Toinen ikinä lukemani kirja Härköseltä ja kolmas "nuoret, sekaisin olevat naiset" -genressä. Tämä oli kuitenkin puuduttavampi kuin Jojo ja Sonja O kävi täällä, en taida olla kauhean kiinnostunut lukemaan ihmissuhdeongelmista.

Kirja, jota ystäväsi on suositeltu sinulle 
J. P. Alanen & K. P. Alare: Perkeros
Sarjakuvan lukeminen tuntuu vähän huijaukselta. Tavallaan pidin Perkeroksesta, mutta voi olla etten ole ihan kohderyhmää. Tai ehkä oli tarkoituskin tuntua käsittämättömältä miksi naiset olivat kiinnostunut päähenkilöstä. Olen satunnaisesti lukenut saman piirtäjän Villimpää pohjolaa, joka on paljon hauskempi.

Kirja, joka tapahtuu paikassa, jossa olet aina halunnut käydä
Harry Bingham: Love Story, With Murders
Wales on kai se paikka, jossa olen halunnut käydä pisimpään mutta oli yllättävän vaikeaa löytää sinne sijoittuva kirja, joka olisi kiinnostanut minua ja löytynyt kirjastosta. Olisin halunnut lukea esimerkiksi jotain hienon tv-sarja Hinterlandin kaltaista mutta tyydyin tähän aika epäuskottavaan dekkariin. 

Syntymävuonnasi julkaistu kirjaTuulikki Soini: Hyvää huomenta meri
Yhtä vaikeaa oli löytää kirja, joka olisi julkaisu synnyinvuonnani. Olin siitä aika yllättynyt eikä asiaa helpottanut se, että kirjaston järjestelmät eivät toimineet sopivasti juuri sinä viikkona eikä kirjoja pystynyt varaamaan tai näkemään niiden saatavuutta saati lainaamaan. Lopulta päädyin tekemään listan runokirjoista (ehtii lukea kirjastossa) ja yksi niistä löytyi hyllystä. Soini on sopivasti naantalilainen ja teoksen runot olivat yllättävän hauskoja, lähinnä merestä ja merimiehen vaimon elämästä.

Kirja, joka on kielletty jossain päin maailmaa
Toni Morrison: Jazz
Tähän sain apua kirjastosta, heillä oli juuri sopivasti meneillään kiellettyjen kirjojen viikko. Jazz tuntui esillä olevista kirjoista kiinnostavimmalta ja olikin, yllättävän helppolukuinen ja mukaansatempaava. 

Kirja, joka kertoo jonkin alkuperäiskansan jäsenistä tai kulttuurista, esim. saamelaiset, intiaanit tai aboriginaalit
Christopher Moore: Coyote Blue
Tämä oli viimeinen kirja haasteessani ja vaikeimmin löydettävissä. Olisin halunnut lukea modernin saamelaisromaanin mutta en onnistunut löytämään sellaista (lähimmäksi tuli ranskalaisen toimittajan kirjoittama dekkari). En onnistunut löytämään muillakaan hauilla mitään sopivaa ja lopulta valitsin kirjan aika lailla sattumalta. Vaelsin englanninkielisten kirjojen osastolla ja yritin löytää kirjan tai kirjailijan nimen, joka sopisi teemaan. Valinta osui Christopher Mooren Coyote Blueen, mikä ei ollut mikään huono kirja, trickster-jumala Kojootti onnistuu sotkemaan elämän, joka ehkä vaatikin sotkemista.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisi kiva kuulla kuulumisia. En edes tiedä seurusteletko, koska kirjoitat niin salamyhkäisesti. :) Tai en ole kaikkia postauksia lukenut monelta vuodelta, mutta seurasin aikoinaan säännöllisesti.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Ei ollut tarkoitus olla kauhean salamyhkäinen mutta on totta että kirjoittaminen vaikeutui kun elämässäni alkoi olla asioita ja henkilöitä joista tuntui ettei voinut kirjoittaa. Nytkin on ollut tarkoitus pitempään kirjoittaa mutta ei ole ollut oikein energiaa. Tärkeimmät kuulumiset ovat varmaan että seurustelen yhä ja olen väliaikaisesti töissä toisessa kaupungissa.

Mahavalas kirjoitti...

Tuollainen etukäteen iloitsemisen välttäminen ei ole mitään muuta kuin tervettä realismia. Ei taikauskoa, ei pessimismiä, vaan ihan oikeasti realismia, koska totuus on, että mikä tahansa voi mennä pieleen. Saa olla iloinen ja toiveikas, mutta liiallinen ilosta riekkuminen kannattaakin jättää siihen, kun ne iloiset asiat oikeasti tapahtuvat. Pettymyksiä on helpompi sietää, kun niihin on varautunut, eikä varautuminen suinkaan vähennä iloa niistä iloista, jotka toteutuvat.

-TC- kirjoitti...

Miten kävi? :)

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Ryövärintytär, valmistautumisesta huolimatta onnistun kuitenkin pettymään, ehkä olen kuitenkin salaa optimistinen.

TC, ne asiat joita pelkäsin eivät toteutuneet mutta löysin kyllä uusia yllättäviä ongelmia ja stressin aiheita :)

Monella tavalla olen kyllä tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen, tämä on hyvä tilaisuus.

Unknown kirjoitti...

Did you know there's a 12 word sentence you can say to your man... that will trigger deep emotions of love and instinctual appeal to you deep inside his chest?

Because deep inside these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's instinct to love, idolize and guard you with all his heart...

12 Words Who Trigger A Man's Love Instinct

This instinct is so hardwired into a man's mind that it will make him work better than before to do his best at looking after your relationship.

Matter-of-fact, triggering this dominant instinct is so essential to getting the best possible relationship with your man that as soon as you send your man one of the "Secret Signals"...

...You will soon notice him open his heart and mind for you in such a way he's never expressed before and he'll identify you as the one and only woman in the world who has ever truly interested him.

Blog Widget by LinkWithin