19.2.2007


Tänään olen piirtänyt yhtä pyhimystä. Sattuuko kukaan tunnistamaan? Vinkkinä voi sanoa että koen hänet jollain tavalla läheiseksi vaikken kristitty, saati sitten katolilainen, olekaan.

Hassua, tänään aamulla äitipuoltani haastateltiin radiossa Turun uuden pääkirjaston takia. Nyt äsken Kultakuumeessa puhuttiin suomalais-uglaisten kansojen kulttuurista Venäjällä ja mainittiin myös isäni siellä tekemä koulutustyö. Iltapäivällä tulee uusintana ohjelma, jossa isäni entinen työkaveri kertoo kirjoittamastaan kirjasta. Pitäisi varmaan kuunnella loppupäiväkin, ehkä kuulisi lisääkin tuttuja.

Pitäisi pelastaa eilen pahoinpidellyt kasvit, jos niitä nyt voi pelastaa ja keittää puuroa. Sitten voisi kävellä kaupunkiin kirjastoon, siellä näyttää mukavan aurinkoiselta.

9 kommenttia:

Sonja kirjoitti...

Jos tuon pyhimyksen kädessä on kirja, niin veikkaan pyhää Birgittaa, koska se oli hänen attribuuttinsa.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

On kyllä kirja mutta ei ole Birgitta (joka on siinä mielessä hyvä veikkaus että Birgitan eräs muunnos kuuluu lähipiiriini, siis nimenä). Olen nähnyt tuolla pyhimyksellä myös toisen symbolin kädessä, kirjan lisäksi. Tuolla pyörälläkin on merkityksensä. Pyhimyksellä on kaima joka oli paljon nynnympi (tuo jonka koen läheiseksi, en tosin kauhean hengellisessä mielessä, oli fiksu ja oppinut, toinen oli vain neitsyt).

orange seeds kirjoitti...

Kenellä pyhimyksellä olikaan tuo teilipyörä...? En millään muista, vaikka viime kesänä muista jopa nähneeni samaisen pyhimyksen patsaan. Barba taisi olla se jolta leikattiin rinnat. Olisikohan tämä nyt sitten Katariina? NImi ainakin sopisi:)

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Katariinahan se on, Aleksandrialainen eikä Sienalainen (jonka pyhyys tuntuu perustuvan siihen että hän nuorena päätti pysyä neitsyenä). Brysselissä näin hänestä hauskan version, vähän paksun ja pitkähiuksisen, tuo on ehkä vähän liian kuninkaallinen (perustuu Utrechtin Pyhän Katariinan katedraalin veistokseen).

orange seeds kirjoitti...

Totta, tuo marttyyrikruunu ja nuo pitkät palmikot saavat Katariinan näyttämään kuningattarelta.
Ehkä se neitsyys oli sitten jotenkin erityisen kovan työn takana tällä toisella Katariinalla. Jos vaikka oli aivan valtavasti kiusauksia ja vokottelevia/ahditelevia miehiä, ja Katariina joutui oikein taistelemaan neitsyytensä puolesta?

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Ainakaan Wikipedian mukaan Sienan Katariina ei kohdannut mitään erityisiä vastoinkäymisiä, hän ei ollut edes marttyyri (hän elikin kyllä 1300-luvulla). Neitsyydelle ainoa vastustus taisi tulla hänen perheeltään, joka kai olisi halunnut naittaa tyttärensä. Lähinnä hän kai kirjoitti kirjeitä paaville ja harrasti vähän politiikkaa. Ehkä hän ei ihan nynny ollut mutta Aleksandrian oppinut Katariina on kuitenkin hauskempi. Hän on sitä paitsi nimikkopyhimykseni (ihan kuin sillä olisi jotain väliä tällaiselle pakanalle), hänen juhlapäivänsä on 25.11. En muuten tiennyt ettei häntä tapettu pyörällä, hänen hurskautensa voitti senkin.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Hän on myös sopivasti vanhojen piikojen suojeluspyhimys :)

orange seeds kirjoitti...

Gaah. Luin sitten wikipediasta myös selvityksen teilipyörällä teloittamisesta. Järkyttävää. Katariinalla kävi tuuri tuon pyörän hajoamisen kanssa...

Näkymätön tyttö kirjoitti...

On kyllä aika kamala kuolintapa, mieluummin minäkin ottaisin päänkatkaisemisen.

Blog Widget by LinkWithin