14.4.2010

Keskiviikko

Terveydentilani ei ole kovin kiinnostava aihe, mutta periaatteenani on ollut kirjoittaa siitä mikä on päällimmäisenä mielessäni, oli se kiinnostavaa tai ei.
En voi vieläkään sanoa olevani terve, mutta en varsinaisesti oikeasti sairaskaan ja töiden tekeminen ei tunnu pahentaneen oloa, joten ehkä olen vaikka viikonloppuna jo niin terve että jaksan mennä katsomaan näkyykö metsässä jo kevään merkkejä (näin ensimmäisen perhosen tiistaina). Sitä ennen istun kotona verhot kiinni (koska muuten siellä on liian kuumaa, isoissa ikkunoissa on aika paljon huonoja puolia) ja yritän olla rauhallisesti.

Olin ennen pääsiäistä töissä Oma talous tasapainoon -kurssilla, se oli aika pelottavaa. Minusta nimittäin tuntuu siltä kuin talouteni ja elämäni olisivat kuilun partaalla, juuri ja juuri tasapainossa mutta koko ajan vaarassa romahtaa. Vaikka oikeasti saatan olla aika kaukana syrjäytymisestä, hoidan kuitenkin asiani ja olen tähän asti selviytynyt ilman pikavippejä ja maksuhäiriömerkintöjä ja sellaisia. En tiedä päteekö tuohonkin sama kuin se että olin koko ajan koulussa huolissani siitä selviänkö ja ne ihmiset, jotka oikeasti olivat vaarassa eivät olleet ikinä hermostuneita. Joka tapauksessa kurssi oli hieman hermostuttava mutta hyödyllinen, vaikka en kauheasti mitään uutta oppinutkaan (tiesin jo ennestään että laskut kannattaa maksaa ajallaan). Suurin hyöty oli siinä että innostuin tarkkailemaan talouttani, ohjaaja antoi vinkin Marttojen hyvistä lomakkeista. Tässä kuussa taloudellinen tilanteeni on muutenkin parempi kun olen alkanut saada palkkoja alkuvuoden töistä (paitsi päätyöstä olen tietysti koko ajan saanut) ja näyttää siltä että ainakin vähän aikaa talouteni on tasapainossa. Se on miellyttävä tunne, vaikka tulevaisuus pelottaakin.
Ja lomakkeen täyttäminen on kiinnostavaa. Minulle on selvinnyt esim. että viikon aikana (joka oli sairauden takia poikkeuksellinen) käytin noin pari kymppiä ruokaan ja saman verran herkkuihin. Tarkoitus olisi että näkisin miten paljon rahaa laitan niihin ja säikähtäisin ja olisin ostamatta ja laihtuisin.

Olin yllättävän sosiaalinen töissä, esim. uskalsin mennä ruokalassa samaan pöytään yhden hyvin puolitutun ihmisen kanssa. Vaikka viihdynkin hyvin yksin niin pakkoepäsosiaalisuus saa minut näköjään ihmisrakkaammaksi.

2 kommenttia:

Markus Ossi kirjoitti...

Löysin tieni tänne Kulutusjuhla-blogin kautta ja voin heittää pari vinkkiä tulojen ja menojen tasapainotukseen.

Jos käytät verkkopankkia, voit pitää tuloja ja menoja tasapainossa joidenkin pankkien tarjoamien Oma talous -palveluiden avulla: http://www.tarkkamarkka.com/blogi/2009/09/tulojen-ja-menojen-seuranta-verkkopankeissa/

Verkosta löytyy mies Balancion-niminen palvelu, joka hakee automaattisesti tilitietosi verkkopankista ja näyttää kätevänä graafisena kippurana, että missä kunnossa taloutesi on. Palvelu maksaa pari kymppiä vuodessa.

Yksi hyvä tapa on pitää aina n. 1000 euroa säästössä vararahastossa. Tuollaisen rahaston rakentamiseen menee normaalisti kuukausi, hieman löysäillen pari kuukautta: http://www.tarkkamarkka.com/blogi/2009/09/rakenna-1000-euron-vararahasto/

Marttaliiton lomakkeita ja Balancionia helpompi malli talouden tasapainottamiseen on mielestäni tietoinen kuluttaminen: http://www.tarkkamarkka.com/blogi/2009/09/kuluta-tietoisesti/

Tässä mallissa maksat joka kuukausi ensin itsellesi rahaa säästöön. Tämän jälkeen laitat rahaa talteen kiinteisiin kuluihin. Loppu onkin sitten tuhlausrahaa.

Tällaisia tuli mieleen.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, luulen että minulla toimii parhaiten vain tuo menojen kirjaaminen, ja erityisesti sellaisena ettei minun tarvitse kirjautua mihinkään ja kahden pankin asiakkaana verkkopankkikaan ei ole kauhean kätevä. Tuhannen euron vararahasto olisi hyvä olla olemassa mutta hieman hankala toteuttaa kun hyvässä kuussa minulla on sen verran tuloja (ja työpaikan hankkiminen on juuri se syy tähän tilanteeseeni, tai siis oikean työpaikan puute), olen yrittänyt pitää vuokran verran säästöjä mutta se ei ole onnistunut.

Blog Widget by LinkWithin