Pilkullinen maisema, vektorigrafiikkakokeilu. Siitä saattaa huomata, että pidän Kristian Krokforsin geometrisistä maisemista. |
On minulla tietysti ainakin yksi epärealistinen haave, se että voisin ansaita elantoni koulutustani vastaavassa työssä. Tai edes ansaita. Olen ollut kesän melkein kokopäiväisesti töissä ja se on ollut aika ihanaa mutta syyskuussa alkaa taas epävarmuus. Nyt sentään on ollut viime viikkoina auki kaksi työpaikkaa, joihin olen pätevä ja joihin minua tuskin valitaan (yritän valmistautua pettymykseen, varsinkin siihen etten pääse edes haastatteluun firmaan, johon hain nelisen vuotta sitten ja sain haastattelussa ymmärtää ettei minulla ole tarpeeksi kokemusta mainosalalta). Se taitaa hermostuttaa, niin etten oikein saa nukuttua.
En tiedä missä vaiheessa pitäisi luopua haaveistaan ja keksiä jotain muuta (mutta mitä), vallitseva ajatus tuntuu olevan, että pitäisi vain taistella vaikeuksien kautta loppuun ja olla luovuttamatta mutta jossain vaiheessa kyllästyy taisteluun. Tai ei osaa taistella oikein.
On elämässäni kyllä positiivisiakin puolia, esimerkiksi tämän kesän marjasato. Alkukesästä ajattelin etten varmaan jaksa kerätä mitään tänä vuonna mutta marjamania vei minut taas niin että heinäkuun alkupuolelta asti olen käynyt marjassa pari kertaa viikossa melkein joka viikko (marjat säilyvät yleensä jääkaapissa niin kauan että tuolla rytmillä niitä riittää myös joka päivälle syötäväksi). Pakastimeni on jo melkein täysi mutta kummasti lähimetsäni pienestä marjapaikasta on riittänyt. Minua ei haittaa se etten saa kerralla kymmentä litraa, marjastus toimii hyvänä terapiana (ainakin jos malttaa lähteä kotiin parin tunnin jälkeen, marjastusasentoni ei ole erityisen ergonominen ja selkäni ei oikein pitänyt viiden tunnin retkistä). Voi olla, että teen sen väärin että kuuntelen samalla podcasteja (suosittelen esimerkiksi näitä: 99 % Invisible, Ask Me Another ja Answer Me This) enkä metsää ja omia ajatuksiani mutta ajatukseni lähtemään kiertämään niin helposti samoja ratoja päätymättä mihinkään ratkaisuun. Mieluummin kuuntelen hyvin tuotettua faktapohjaista viihdettä.
***
Olen vähän myöhässä lukuaikataulustani. Toisaalta olen ollut kiireinen ja toisaalta nyt joudun etsimään kirjoja, jotka sopivat lukuhaasteeseen enkä saa sovitettua lukemiani kirjoja siihen niin helposti. Esimerkiksi viimeisin lukupiirikirja, Jaakko Markus Seppälän Lemen (tosi perinteistä ja stereotyyppistä kyberpunkkia markkinoidaan nykyään "teknotrillerinä") ei mahtunut haastaseen kun olin jo lukenut kirjan, jonka nimi on yksi sana ja kirjan, joka on ilmestynyt tänä vuonna ja joka sijoittuu tulevaisuuteen ja jonka kirjoittajalta en ole lukenut mitään aikaisemmin. Tarvitsisin myös suosituksen kirjasta, joka sijoittuu Walesiin ja ehkä tositapahtumiin perustuvasta kirjasta, joka ei olisi kauhean ankea.
Mutta jotain sentään olen lukenut:
Kirja, jonka kirjoittaja oli alle 25-vuotias kun kirja julkaistiin
Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia
Kirja ei vastannut odotuksiani, vaikka toisaalta en tiedä mitä varsinaisesti odotin. Se ainakin oli yllätys, että suuri osa tarinasta sijoittui menneisyyteen ja oli niin rankka. Enkä yhtään ihmettele, että kirja on palkittu.
Novellikokoelma
Dragons and Warrior Daughters (toimittanut Jessica Yates)
Naisten kirjoittamaa fantasiaa sisältävä kokoelma 1980-luvulta. Mukana miekkaa ja magiaa (ei suosikkigenreni) mutta myös suosikkini Robin McKinley ja Diana Wynne Jones, jotka eivät pettäneet. Ehkä liian helppo valinta mutta osui sopivaan aikaan käteen. Harmillisesti se tarkoittaa että syksyllä lukupiirissä luettavat kaksi novellikokoelmaa eivät mahdu mukaan haasteeseen.
Kirja, joka on mukaelma jostakin klassisesta tarinasta, esim. sadusta, Shakespearen näytelmästä tai kirjallisuusklassikosta
Robin McKinley: Spindle's End
Luulisi, että jos päätän itse miten tulkitsen haasteen säännöt (joita ei nyt varsinaisesti edes ole) en voisi huijata mutta jotenkin tämän kirjan lukeminen tuntui huijaukselta. Se on helppo kirja (siis kaikin puolin nautittava, ilman sotaa tai naisten ankeaa roolia Kosovossa tai muuta sellaista) ja olen lukenut sen montaa kertaa aiemminkin, asuessani Oulussa. Kirja on joka tapauksessa hyvä uudelleenkerronta Prinsessa Ruususen tarinasta, hieman epätyypillisellä prinsessalla. McKinley on kertonut uudelleen muitakin satuja, esimerkiksi Kaunottaren ja Hirviön kaksi kertaa (Beauty ja Rose Daughter).
En kyllä tiedä miksi oikeasti kirjan lukemisen pitäisi olla vaikeaa.
Hauska kirja
Joonas Rinta-Kanto: Fok_It: Elämä
Samaistun.
Kirja, kirjailijalta jonka nimikirjaimet ovat samat kuin sinulla
Kate Noble: Let It Be Me
Tämä on viimeisin haastekirjoistani, luin sen tänään aamulla loppuun (jotain hyvää siitäkin että heräsin puoli viideltä). Haastekirjoissani ei ole kovinkaan montaa puhtaasti romanttista kirjaa, haasteeni yksi tavoite oli lukea muutakin (siinä olenkin onnistunut aika hyvin ja ehkä voin olla tyytyväinen enkä syyttää itseäni liian helpoista kirjoista) ja ehkä minua vähän hävettää kirjoittaakin niistä julkisesti. Tämän valitsin kuitenkin sillä perusteella, että se olisi nopea lukea, etten jäisi enempää jälkeen aikataulustani vaikka en olekaan oikein ehtinyt lukea viime aikoina (sen sijaan olen tehnyt kirjoja). Se ei ollut huono kirja mutta ei ehkä ihan vastaa sitä mikä minua kiinnostaa romanttisessa kirjallisuudessa. Kirja sijoittuu kiinnostavasti Venetsiaan 1800-luvulla, sankaritar on pianisti, joka saavuttaa taiteellisen huippunsa ja sankari sympaattinen mutta jotenkin tarina oli vähän ohut ja päähenkilöt tuntuivat liian nuorilta (jossain vaiheessa minusta tuntui että 27 oli täydellinen ikä romanttisen kirjallisuuden sankarittarelle mutta nyt se on noussut ehkä vähän yli kolmeenkymmeneen, mikä ei välttämättä toimi historiallisissa kirjoissa).
Oli muuten yllättävän vaikeaa löytää kirjailija, jolla olisi samat nimikirjaimet kuin minulla ja mielenkiintoisia kirjoja. Kirjaston hyllystä löytyi romaaneja alkoholisoituneista maalaismiehistä EU:n puserruksessa, rankka rikostarina ympäristöongelmista ja ihmiskaupasta ja japanilainen novellikokoelma, jonka lainasin mutta jossa en päässyt alkua pidemmälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti