23.1.2006

Ruokalassa viereisessä pöydässä istui kolme parveketupakoinnin kannattajaa, insinööriopiskelijoita. Heidän mukaansa kerrostaloasukas on muuttaessaan hyväksynyt että hänen elämäänsä kuuluu kaikenlaista ikävää, kuten vaikka se ettei parveketta voi käyttää naapurin ketjupolttajan takia, kuten äidilleni kävi (sillä miehellä oli kyllä niin karu kohtalo että saa anteeksi saastutuksensa).
Minun mielestäni muuttamalla kerrostaloon hyväksyy sen ettei voi aina tehdä kaikkea mitä haluaisi. Jos haluaa polttaa missä haluaa, juhlia öisin kovaäänisesti ja muuta vastaavaa niin silloin ehkä kannattaisi harkita muuttoa sinne "ei minkään keskelle", siellä saa olla vapaasti.
Tai ehkä tupakoitsijoilla ei ole varaa kuin paheiden maksamiseen.


Minua henkilökohtaisesti ärsyttää se että meillä tupakoidaan tuuletusparveikkeilla. Ei kauheasti tee mieli tuulettaa mitään. Ei ole myöskään hauskaa asua parvekkeen vieressä, vaikka ikkuna olisi kiinnikin niin savua tulee toisinaan sisään. Täällä on kyllä muutenkin aika huono ilma, ainakin päätellen ikkunan luo kerääntyvän mustan pölyn määrästä.
Moottoritien vieressä on hyvä asua.

22 kommenttia:

Scilla kirjoitti...

Minä sain samansuuntaisen kommentin naapurilta, jolta kävin kysymässä hänen kovaäänisen remonttinsa kestoa: "Kerrostalossa nyt vaan täytyy tottua kaikkeen."

Olen eri mieltä. Minä odotin jonkinlaista ystävällistä ilmoitusta rappukäytävään: "Meillä on remontti ja se kestää niin ja niin kauan. Pahoittelemme häiriötä." Mainitsin tästä naapurille, joka vastasi: "En oo ikinä tuollaisesta kuullutkaan!"

Mitä parveketupakoinnin kieltämiseen tulee, minua huolestuttaa se, että sitten siirrytään sisälle tupruttelemaan, josta haju leviää jopa helpommin viereisiin asuntoihin. Täällä nimittäin tapahtuu niin. Joku naapuri polttelee sisällä ja sen haistaa vähän väliä.

Lord Boredom kirjoitti...

Siinähän ei ole mitään uutta, että "kaikkeen tottuminen" ei merkitse siihen, että tottuu ettei voi tupakoida miten haluaa, vaan että joutuu sietämään tupakointia. Tupakoitsijoiden itsekkyys ei ole mitään uutta - tosin pakko myöntää, että ovathan esim. minunlaisen anti-tupakoitsijan motiivit niinikään itsekkäitä. (Tosin ainakaan en aiheuta naapureilleni mitään tupakoitsemattomuudellani).

Pahaa pelkään, että Scilla on oikeilla jäljillä. Parveketupakoinnin kieltäminen saattaa johtaa vielä suurempiin vaikeuksiin, vaikka ensialkuun tuntuisikin erittäin hyvältä asialta, jos tupakointi saadaan kiellettyä edes jossain. (Minä kannatan edelleen niitä kaasukammioita).

Tuuletusongelman voi hoitaa tietty siten, että kun/jos sinäkin kuuden tienoilla heräät, niin tuuletat silloin. Suurin osa hengitysilmanpilaajista on silloin unten mailla (luulisin), ja ilma on aamuisen raikas.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Mietin tänään juuri tuota omaa itsekkyyttäni tupakointiasiassa, toisaalta koen myös puolustavani muita, esim. sademetsiä. Mutta ehkä pohjalla on silkka itsekkyys ja ehkä myös kateus. Pakkohan minun on olla kateellinen tyylikkäille tupakoitsijoille.

Olen kuullut että sisätupakointikin haittaa muita, en ole kyllä siihen itse törmännyt enkä aivan ymmärrä perusteluja mutta uskon kyllä. Minun on jotenkin vaikeaa osallistua keskusteluun kun mielestäni tupakoinnin voisi kieltää kokonaan.

Tuuletusneuvo on kyllä hyvä. En viikonloppuisin ihan kuudelta yleensä herää (varsinkaan näin talvella. Kesällä sitten heräänkin auringon nousussa mutta ehkä minulla ensi kesänä olisi kunnolliset verhot) mutta niin aikaisin kuitenkin ettei tupakoitsijoita juuri liiku parvekkeella. Harvemmin kyllä olen heti aamusta niin aktiivinen. Pakkasten aaikaan otin riskin, vuodevaatteeni saivat viettää pari tuntia parvekkeella, mitään ei niille käynyt. Voi olla että vain kuvittelen naapureideni olevan vandaaleja...

Lord Boredom kirjoitti...

Mitä tyylikästä tupakoinnissa on? ;-)

(Minusta esim. tyttö voi olla hyvinkin kaunis, mutta jos panee tupakaksi, niin hän ei yhtäkkiä olekaan. Tosin se ehkä kertoo minun asennoitumisestani tupakointiin, jonka minustakin voisi aivan hyvin kieltää kokonaan, jos sille linjalle lähdetään. Se ei vain ole kovin realistinen visio näin yhtäkkiä, esimerkiksi lähivuosikymmeninä, toteutettavaksi. Valitettavasti).

Jani kirjoitti...

Sen minäkin ymmärrän, että kerrostaloasumiseen kuuluu kaikenlaista ikävää, kuten se, että silloin tällöin joku saa päähänsä bilettää aamuyöstä ankarasti, ja sille nyt ei juurikaan voi mitään, jos ei joku naapurustossa ole niin aktiivinen, että jaksaa mennä häirikön ovelle koputtelemaan.

Tupakointi on kuitenkin minusta eri asia suorien epäterveysvaikutustensa takia ja siksi raja pitäisi vetää siihen.

Sillä, tuleeko se tupakansavu minun kämppääni sitten tupakoitsijan huoneiston sisältä vai parvekkeelta, ei ole minulle merkitystä. Tosin sisällä huoneistoissa se tupakointi on ainakin jo tässä talossa kielletty.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo parveketupakoinnin kieltäminen olisi hyvä asia, jos sisälläkään ei saisi polttaa. Mutta jos parveketupakoinnin ainoaksi seurakseksi jää sisälle siirtyneet tupakoitsijat, niin ratkaisu on kaikkien osalta huonompi. Sisällä polttaessa mahdolliset muut asukkaat joutuvat kärsimään enemmän savusta ja ainakin parissa edellisessä kämpässä olen joutunut sietämään muista kämpistä tuuletushornien kautta tulevaa tupakansavua. Kamalinta on olla omassa asunnossaan ikkunat kiinni ja silti joutua sietämään toisten tupakointia. Sisällä polttaminen on erinomainen tapa kiusata muita ihmisiä. Tosin parveketupakointikin on ikävää. Veljeni ei voinut edellisessä asunnossa käyttää ollenkaan parveketta kun naapurissa oli ketjupolttaja.

Tässä kerrostalossa jossa nyt asun on joku tyyppi joka polttaa sisällä. Portaita mennessä lähes aina haisee tupakka rapussa. Ehkä saman tyypin näin kerran sytyttävän tupakkansa jo rapussa ja sauhuttelevan sitä matkalla ulos (tuo käytävä on aika pitkä). Aika törkeää kun ei voi muutamaa sekunttia odottaa :/ rapustahan se savu ei häviä vähään aikaan.


Fanta
antitupakoitsija

zache_ kirjoitti...

Ei oikeastaan taida nuorempi sukupolvi edes polttaa sisällä enää, paitsi päissään tietty silloin kun ei ole parveketta eikä jaksa painua pihalle. Näin siis kämppiksistäni. Setäni 60v tosin polttaa sisällä uudessa asunnossaan jossa sillä ei ole parveketta.

Muuten tuo että tuleeko parvekkeelta, sisältä, ulko-ovensuussa polttelusta savua asuntoihin on hirveän talokohtaista ja jotenkin tuntuu oudolta, että ministeriön pitäisi siihenkin mennä sorkkimaan. Taloyhtiöissähän nuo asiat on perinteisesti päätetty ja useimmiten tuuletusparvekkeilla polttelu on kiellettyä, osassa myös nuo muut riippuen millainen ongelma se sitten on. Eri asia on kunnioitetaanko sääntöjä mitenkään, mutta siihenhän ei ministerin sana ei pystykkään vaikuttamaan.

Tosin nyt on muodissa kaikkien ongelmien ratkaisu kieltämällä joten miksi ei sitten tupakoinninkin, tupakkafasistit. Tosin en pidä tupakkafasisteina näitä ketkä valittaa, että heidän kotiinsa tulee tupakansavua. Kaikilla on oikeus elää kotonaan niin, ettei ilma ole myrkkyä. Pidän tupakkafasisteina näitä ketkä on kieltämässä tupakointia kaikkialta, ravintoloista, parvekkeilta/talonedustoilta, bussipysäkeiltä ja pikkasen ennustaen myös sieltä missä voidaan näyttää huonoa esimerkkiä lapsille.

Kuten toinen presidenttiehdokas sanoi, menkööt metsään pössyttelemään.

Mutta joo, mikäs siinä kielletään ne asiat jotka ärsyttää ja tuntuu rumalta jostakusta.

NT: olet tuossa oikeassa, kokoajan tässä ollaan haluamassa kieltää tupakointia kokonaan, mutta on vain epäkorrektia sanoa sitä ääneen. Katos kun pitää pystyä ajamaan HYVIÄ AATTEITA, ja aikuisilta ihmisiltä tupakoinnin kieltäminen kokonaan haiskahtaa kovin ihmisten henkilökohtaisiin vapauksiin puuttumiselta.

PS: en muuten polta itse, en vain hyväksy sitä että yhteiskunnan pitäisi pystyä päättämään saako aikuinenkansalainen vahingoittaa itseään vai ei.

Eli ymmärrän parvekkeella/sisällä/ovensuussa tupakoinnin rajoittamisen, mutta en jakeluun ei mene esimerkiksi ravintolatupakoinnin täyskieltoa jonka haitat on muille kuin ravintoladuunareille vapaaehtoista.

zache_ kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Näkymätön tyttö kirjoitti...

Minä en muuten ymmärrä miksi vähemmistön (tilastokeskuksen mukaan noin viidennes väestöstä polttaa) oikeus vahingoittaa itseään on niin tärkeää että se saa rajoittaa toisten elämää?

(mieleeni tuli sokkoitsemurhakultti, jonka jäsenet ampuvat toisiaan silmät sidottuina julkisilla paikoilla. Jokaisen oma valinta meneekö ulos ja ottaa riskin tulla ammutuksi)

Mutta minä olenkin tiukkapipo ja haluan estää toisia pitämästä hauskaa.


Olen joskus tainnut mainita kannattavani arsenikkia itsensä myrkyttämismenetelmänä. Siitä kuulemma ulkonäkökin paranee, ainakin muutaman dekkarin mukaan. Vähitellen kehitetty arsenikin sietokyky on aika kätevää ominaisuus murhaajalle (Dorothy Sayersin Myrkkyä on yksi suosikeistani).

Orange seeds kirjoitti...

Olen tavallaan Zachen kanssa samalla kannalla tässä tupakka-asiassa. Inhoan itse julkisilla paikoilla leijuvaa tupakan savua, ja sitä että ihan vaan ruokaravintolassa käynnin jälkeen on vaatteita tuuletettava vuorokausi. Ja pahimmassa tapauksessa naapurin setä käryttelee parvekkeellaan jo valmiiksi tupakanhajuiset vaatteeni entistä haisevimmiksi. Mutta silti. Tupakointia ei voi kieltää kokonaan. Se todella on yksilönvapuden rajoittamista. Ihmisellä on totta vie oltava oikeus vaikka myrkyttämällä tappaa itsensä jos haluaa. Se ei ole yhteiskunnan asia mennä sitä kieltämään (en silti sano etteikö masentuneita itsemurhakandidaatteja sopisi auttaa, se entisvanhainen itsemurhan kriminalisointi vaan saa veren kiehumaan) Tupakointipaikkojen rajua rajoittamista sen sijaan kyllä kannatan. Toisten terveyttä ei saa vaarantaa, omansa kyllä. V
aikka en tupakoinnista pidä, voisinpa silti nousta barrikaadille yksilönvapauksien puolesta, realisoitui niihin kohdistuva uhka missä muodossa vaan. Pahimpia kuulemiani juttuja oli erään palopäällikön lausunto (eräässä koulutustustilaisuudessa) jossa hän totesi että eräs espoossa sijaitseva kallio pitäisi kieltää lailla kun ihmiset harrastaa siellä kiipeilyä ja sitten sattuu onnettomuuksia, vaarantavat oman terveytensä mokomat. Siis kieltää kallio? Entäs kaikki muut suomen kalliot, ja kiivettävät puut, ja autotiet, ja talojen katot ja liukumäet! Ja pienet kivet. Niihin voi luoja paratkoon tukehtua! Kieltää pitäisi kaikki!:)

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Minäkin olen kyllä sitä mieltä että jos ei vahingoita toista (ja luontoa) niin saisi tehdä mitä haluaa, en kyllä tiedä miten tupakoinnin voisi järjestää niin. Tiiviitä kammioita?

Toisaalta tupakkateollisuus pitäisi mullistaa täysin, ennen kuin alan kannattamaan tupakointia yksilönvapauden nimissä. Kasvatus ja kuivatus eivät tosiaankaan tee hyvää sademetsille (tai niin minulle on kerrottu http://www.tupakka.org/) eivätkä tupakkayhtiötkään vaikuta erityisen miellyttäviltä. On siinä muutakin ikävää.

Lord Boredom kirjoitti...

Joku kalliokiipeily on jo vähän eri asia kuin tupakointi. Kalliokiipeilyssä kiipeilijä vaarantaa yleensäottaen vain itsensä, ellei nyt sattumalta jonkun muun joka sattuu varomattomuuttaan olemaan alapuolella. Tupakoitsijat sen sijaan pakottavat muut hengittämään myrkkyjään (ei liene mitään satua, että tupakansavussa on tuhansia erilaisia myrkyllisiä yhdisteitä). Se on melkeinpä sama asia kuin murha, joka on, ja pitäisi pysyäkin, rangaistavaa ( ;-) )

Komppaan kyllä Ympäristöstään Kirkkaasti Edukseen Erottuvaa Tyttöä edelleen 100% tässä asiassa. Paljon saa asioita tapahtua ennenkuin minä puolustan edes mikroskooppisen vähän tupakointia minkään asian nimissä.

zache_ kirjoitti...

Niin no, kaupunkilaisina suurin osa hengittämistämme pienhiukkasista taitaa kuitenkin tulla liikenteestä, ei tupakasta. Tuo pätee myös sisäilmaan ja taitaa olla tässä porukassa vielä keskivertoa korostuneemmin esillä, kun välttelemme tupakansavua suht aktiivisesti.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Se on kyllä totta että liikennekään ei tee hyvää (minua kyllä vähän huolettaa asua allergisena ja mahdollisesti astmaan taipuvaisena näin vilkkaan tien vieressä) ja siihenkin pitäisi puuttua jotenkin. Tupakointi on vaain niin paljon helpompi kohde.

Orange seeds kirjoitti...

Jospa tupakin myynti kiellettäisiin ja halukkaat tupakoijat joutuisivat itse kasvattaa Nicotianansa ikkunalaudalla. Tupakoijan pitisi myös järjestää kotiinsa ilmatiivis koppero joka olisi tuuletettu .. öö.. jotenkin niin ettei savu päääse mistään tupakoitsemattomien neniin ;)

Mikko Moilanen kirjoitti...

Olen tupakoinut, olen ollut tupakoimatta, mutta aina olen havainnut, että tupakointi on kivempaa kuin perunalastujen rouskutus.

Paheita on monia, epäterveellisiä tapoja riittää. Minun puolesta tupakoinnin voisi vaikka kriminalisoida, ellen vastustaisi kansalaisoikeuksien rajoittamista.

Mikään ei silti ole säälittävämpää kuin ihmiset, jotka ovat sormi ojossa osoittelemassa muita, vaikka ovat itse kaikkea muuta kuin hyveellisiä ja esimerkillisiä ihmisiä. Itsetunto on kai joskus niin alhaalla, että ilmeisesti kaikki keinot sen nostamiseksi on pyhitettyjä.

Voisin kirjoittaa pienen esseen siitä, että miten ei-tupakoimattomien ihmisten elintavat aiheuttavat haittaa terveydelleni. Joku muu voisi kirjoittaa pitkän esseen samasta aiheesta. Ei ole vaikeaa löytää asioita, jotka ovat yleisiä käytäntöjä ja haitallisempia kuin tupakointi.

Toisinaan on ihan hyvä ottaa järki käteen. On kauan sitten tiedossa ollut tosiasia, että individin mielestä hänen omat tavat ovat yleensä järkevämpiä kuin muiden. Yli puolet ihmisistä taitaa pitää itseään keskimääräistä viisaampana. Vaikka paradoksit ovat näin selvät, niin ei kai tyhmyys ikinä maailmasta lopu. Niinpä saamme nauttia useat vuodet korneja tilityksiä siitä, että miten muut on huonoja ihmisiä mutta minä olen hyvä.

Tupakoinnin vaaroista on hyvä keskustella. Samoin suolan ja rasvan. Miksei myös liikkumattomuuden. Silti ehdotan, että seuraavaksi määrätään autoihin vähintään 30 cm * 10 cm kokoinen tarra molempiin kylkiin, jossa lukee "jokaisella kaasunpainalluksella saastutan ilmaa". Busseihin voitaisiin laittaa tekstit "kävellen saastutat vähiten". Lopuksi kíellettäisiin ihmisiltä kaikki haittaa aiheuttava toiminta, paitsi niiltä, jotka hallitsevat maata, sekä poliisilta ja armeijalta. Mutta jääkiekko kiellettäisiin ensimmäisenä. Tilalle tulisi Valtion Virallisten Aforismien lukutuokioita ja keskusteluryhmiä. Jokainen päivä alkaisi aamujumpalla. Suolan käytöstä aamupuurossa rangaistaisiin 21 raipaniskulla, jonka jälkeen joutuisi istumaan puoli tuntia "pöntöllä".

Mikko Moilanen kirjoitti...

(Muutaman sadan vuoden ja kolmen maailmansodan jälkeen voisi joku historioitsija sitten selvittää, että kaikki johtuikin vain siitä, että joku keksi joskus, että ihmistä pitäisi "suojella" toisilta ihmisiltä ja itseltään, mutta ei köyhyydeltä.)

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Minä en tietenkään ajattele että minulla olisi pahoja paheita mutta en kyllä niitä juuri keksikään, kun lopetin ylettömän sokerin syönninkin. Vältän liikaa rasvaa ja suolaa, kävelen joka paikkaan, aika harvoin käytän bussia (vain jos matka on liian pitkä tai pakkasta lähemmäs 30 astetta), en käytä juurikaan alkoholia, minulla ei ole ajokorttia, en käytä huumeita, liikun jonkun verran, syön aika terveellisesti. Pitäisi varmaan kehittää joku pahe (syön liika äilykeananasta?).
En kyllä todellakaan ole mikään hyvä ihminen. Syön lihaa enkä muutenkaan ole ympäristöystävällinen, voisin olla sosiaalisesti paljon parempi. Ja on muutakin.

Kansalaisoikeuksien rajoittamista en edelleenkään kannata mutta ihmettelen sitä miksi tupakoijan oikeudet ovat tärkeämmät kuin vaikka minun?

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Tarkoitukseni ei ollut kuulostaa noin omaahyväiseltä, olen vain miettinyt tuota paheongelmaa viime aikoina.

Minulla on ehkä aika masentava ihmiskuva, en luota siihen että he haluavat itselleeen ja toisille hyvää, vaan haluan varmistaa sen laein. Kuvittelisin että tuossakin on mahdollista olla menemättä liian pitkälle mutta aiheena se herättää intohimoja ja saa minutkin käyttäytymään fanaattisesti.

Mikko Moilanen kirjoitti...

Hyvä kysymys, mutta ennen sen esittämistä pitäisi ehkä miettiä, että ovatko tupakoitsijoiden oikeudet isompia kuin sinun? Minä en näe, että ne olisi sitä.

Tässä tupakkamarmatuksessa näyttäisi olevan kaksi propagandateemaa:

1. Tupakoitsijat haisee pahalle
2. Tupakoitsijat vaarantavat muiden terveyden.

Teema yksi on suorastaan naurettava argumentti. Koska ei voida määritellä, että minkä pitäisi haista pahalle kaikkien mielestä, niin silloin joudutaan antamaan kaikille oikeus määritellä se itse, jonka jälkeen pahalle haisevia pitää alkaa vainota. Mahdollisia joukkoja:

a) Hajuvesien yms. käyttäjät
b) hikiset urheilijat
c) juopot
d) alkoholia juoneet
e) hajuvesiä käyttämättömät
f) juuri syöneet
g) piereskelijät.

Terveiltä ihmisiltä löytyy suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä muita kohtaan. Heitä ei pienien hajujen aiheuttajat häiritse.

Teema kaksi on perustellumpi argumentti. Erityisesti lapsia tulisi suojella terveyshaitoilta, mutta miksei myös muitakin. Jos kuitenkin kysytään, että onko tupakoitsijoilla enemmän oikeuksia, niin ei heillä ole. Sinua on ehkä harhaanjohdettu ajattelemaan, että tupakoisijat kapakoissa tupakoidessaan omaisivat etuoikeuksia. Siitä ei kuitenkaan ole kysymys. Tupakoitsijoilla on oikeus tupakoida, ja se sama oikeus on myös sinulla. Heillä ei ole oikeutta kieltää sinulta tupakointia tai muuta haitallista toimintaa, etkä sinä voi kieltää sellaista heiltä. Oikeudet on samat.

(Oli mielenkiintoista kuulla elämäntavoistasi. Raskasta mutta suhteellisen esimerkillistä elämää vietät. Sellaiseen kysytään luonnetta,)

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Ajattelin omilla oikeuksillani sitä että voisi käydä ravintolassa ilman että tarvitsee pelätä aikaistavansa tulevaa astmaa (mummollani oli paha, isäni diagnosoitiin juuri, jotenkin se tuntuu omallakin kohdalla todennäköiseltä).

Hajuja ei voi ttodellakaan kieltää, vaikka täytyy sanoa että teki mieli vaihtaa paikkaa kun koulussa jouduin vahingossa tupakoitsijan viereen. Hajuvedet ovat kyllä pahempia ja erityisesti partavedet.

Elämäntapani ei vaadi minulta mitään erityistä luonteenlujuutta, olen laiska ja mukavuudenhaluinen, jätän vain tekemättä asiat joista en pidä. Viime lauantaina ostetusta siideripullostakin on puolet jäljellä, vaikka se oli ihan hyvää. Ei vain tehnyt mieli juoda enempää. On minulla kyllä paheitakin, esim. hömppäkirjat.

Mikko Moilanen kirjoitti...

Hmm.. tuota noin.. asia taitanee olla niin, että paistaessasi jotain paistinpannulla altistat itsesi enemmän ilmassa oleville karsinogeeneille kuin syödessäsi keskimääräisessä kapakassa.

Blog Widget by LinkWithin