22.7.2006


Tänään on ollut hauska päivä. Pyöräilin ystäväni kanssa ympäri Oulua (yhteensä noin 20 km), valokuvasimme, kävimme syömässä, juttelimme. Eilen harmittelin ettei minulla ollut mitään erityistä tekemistä viikonloppuna, nyt sitten oli. Aika täydellinen lauantai, ruokakin oli hyvää.

7 kommenttia:

Peggy G. kirjoitti...

Mietin joskus millaista murretta Oulussa puhutaan? Ouluhan on kai Pohjois-Pohjanmaata, eli tuskinpa siellä samaan tyyliin puhutaan kuin esimerkiksi Vaasassa?

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Ookko nää Oulusta, pelekääkkö nää polliisia? Tuo on kai se kliseisin Oulun murre. Minä en osaa puhua sitä, paitsi joskus saattaa lipsahtaa konneella, konsonanteilla on tapana kahdentua. Yllätyin iloisesti kun muutin Ouluun, ihmiset puhuivat oikeaa murretta eivätkä tuntuneet pitävän sitä mitenkään outona tai häpeällisenä (toisin kuin tuntemani ihmiset Lahden seudulla, jotka puhuivat vahvaa murretta mutta kuvittelivat puhuvansa stadin slangia). Nykyään en enää huomaa murretta, vaikka tuskin sen puhuminen on vähentynyt. Oulun murre on hauskaa, minun on edelleen vaikeaa kuvitella ihmisiä riitelemässä sillä.

norsis kirjoitti...

Oulussa syyään ja juuaan, ykkönen on ykönen ja kakkonen on kakonen (mikä minua raivostutti). Ookkonää on huvittavaa. Oulun murre on hassua :) Sitä on tosin vaikea alkaa puhuun, kun ei ole pitkään aikaan altistunut sille (kun mieskään ei enää puhu sitä niin vahvasti).

Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaan rajan "paremmalta puolen" ja siellä sekoittuu pohjanmaan murre ns. normaalisti puhuviin. Siellä pidetään tavallaan junttina puhua pohjanmaan murretta. Äitini on kotoisin Porista ja hänen Porin murteensa oli ollut suuri huvituksen aihe silloin, kun hän muutti paikkakunnalle.

Murteet on hassuja :) Töissä yksi puhuu todella vahvaa Savon murretta ja se on todella tarttuvaa! Melkein alkaa itsekin puhuun samalla tavalla, kun on sen 8 tuntia hänen kanssaan viettänyt :D

norsis kirjoitti...

Nyt oli pakko alkaa fiilisteleen Oulun murretta ja lukeen kirjahyllystä löytyvää Oulun murteella kirjoitettua Aku Ankkaa ja Oulun murteen sanakirjaa :D

"Ku maa nousee Perämeren rannalla metrin saasa vuojesa, niin kaheksantuhannen vuojen päästä Oulujoki kääntyy virtaamaan toismpäin ja voimalaitokset alakaa pyörimään pakilla ja kuluttammaan sähkyä" :D

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Minuun murteet eivät tartu kovin helposti, neljän Oulun vuoden jälkeenkin olen oppinut vain muutaman sanan. Tai en tiedä miltä puheeni muista kuulostaa. Omat vähäiset murrepiirteeni ovat kyllä vahvistuneet, tiputtelen d:t pois ja käyn metässä. Oikeita jyväskyläläisiä murresanoja, linkkiä ja eppuja ja toppuja ja kolkkeja ja muita en käytä, kukaan ei niitä ymmärrä (Lahdessa heistä oli kummallista ja käsittämätöntä että sanoin bussia linkiksi, ja eivät olleet ymmärtää mitä sanoin. Heidän oma linkkunsahan on niin erilainen). Olen kuullut että jyväskyläläiset venyttävät sanoja (sanon mä enkä mää, vaikka kuulijasta saattaakin kuulostaa että siinä on ainakin puolitoista äätä). En tiedä kuulostaako puheeni sellaiselta, ainakin kerran jouduttuani videokuvatuksi huomasin puhuvani niin nopeasti etten ehtinyt mitään venyttelemään.
Äitini on Savosta ja ihailin sitä murretta lapsena. Minä en ikävä kyllä osaa sanoa muuta kuin hyvvee yötä, olisi hauskaa osata enemmän (jotenkin minusta oli hienoa olla savolaista sukua, kunnes pasljastui että sukujuureni ovat oikeasti Hämeessä).

Peggy G. kirjoitti...

Kiitoksia selvityksistä. :) Oikein alkoi Oulun seutu kiinnostaa. Minulla on yksi nettituttava Oulusta, mutten häntä ole livenä tavannut. Hassua, kuinka kaupungit kuten Oulu ja Vaasa ja Rovaniemi tuntuvat joskus olevan kauhean kaukana, vaikka samassa maassa ovatkin. Matkustuslaiskuutta, kenties!

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Jostain syystä muualla Suomessa tapaamani ihmiset yleensä pahoittelevat sitä etteivät ole käyneet Oulussa, tai ovat joskus ajaneet läpi mutta eivät muista mitään. Minusta se tuntuu vähän hassulta (olen aika matkustushaluton enkä tunne velvollisuudekseni käydä kaikissa Suomen kaupungeissa), en ole odottanutkaan että he olisivat siellä käyneet tai tuntisivat kaupunkia sen kummemmin. Ei minullakaan ole sinne muita siteitä kuin se että täällä sattui olemaan koulu, jonne oli helppo päästä opiskelemaan. Yhtä hyvin olisin saattanut päätyä Kouvolaan. Oulu on kyllä mukava kaupunki, varsinkin kesällä ja kannattaa vierailla jos siihen tulee tilaisuus :)

Blog Widget by LinkWithin