Millähän perusteella SAK lähettää minulle mainosviestejä? Olen kyllä ollut heidän jäsenensä vuosia sitten (minulle tuli kotiin lehtikin ja kai siitä olisi ollut enemmänkin hyötyä jos en olisi ollut silloin opiskelija), mutta en muista antaneeni lupaa mainosviesteihin. Viesti oli muutenkin suunnattu opiskelijoille yleensä. Minä olen kuvitellut ettei mainosviestejä saa lähettää ilman lupaa puhelimiin.
Kampanjan nettisivut ovat aivan järkyttävät. Ulkonäkö on kammottava mutta tiedon etsiminenkin oli vaikeaa. Kokeilin huvin vuoksi löytää itseni hakukoneesta, jossa piti ensin vakuuttaa olevansa opiskelija ja mielellään työssäkäyvä sellainen, työttömät ja eläkeläiset eivät saa käyttää hakukonetta tai liittyä liittoon. Seuraavassa kohdassa kysytään työnantajasta, vaihtoehdot ovat:
Yksityinen palveluyritys
Yksityinen kuljetusalan yritys
Yksityinen teollisuusyritys
Valtio tai valtion osittain/kokonaan omistama yritys
Kunta, kuntayhtymä, seurakunta tai näiden omistama yritys
Järjestö tai joku muu organisaatio
Työpaikkani on kai yksityinen palveluyritys, kun muukaan ei näytä sopivan. Sitten haetaan työpaikan nimeä, sitä ei löydy. Seuraavassa kohdassa on pitkä lista erilaisia toimialoja, esimerkiksi mineraalien kaivu. Kuvittelin että minun alani löytyisi kohdasta Virkistys-, kulttuuri- ja urheilutoiminta, tai siis kustannustoiminta löytyisi. Ei tietysti löydy, se onkin muuta liike-elämää palvelevaa toimintaa, sieltä löytyy mainostoimistot, jotka ovat vähän sinne päin. Kun se on valittu pääseekin hakemaan ammattinimikettään, sieltä löytyy vaikka mitä aloja taas (ammattinimikkeellä ei voinut hakea ennen kuin oli etsinyt työpaikan alan, vaikka tässä vaiheessa sillä ei enää ole kauheasti väliä). Siitä listasta löytyy vaikka kuvanveistäjä, jolle ehdotetaan Viestintäalan ammattiliittoa.
Että voikin olla monimutkaista. Kun sivua mainostetaan opiskelijoille niin eikö voisi olla hakukonetta vaikka ammattinimikkeellä, sen jälkeen lista mahdollisista liitoista, ei tarvitsisi käydä läpi kaikkia askelia.
Akavan yleiset sivut ovat melkein yhtä ankeat mutta minulle sopivimman liiton sivuilla on hakukone, joka kysyy koulutusastetta (huono sana kyllä, yliopisto on aivan samalla asteella kuin ammattikorkeakin, vaikka toisin usein kuvitellaankin), koulutusalaa ja tutkintoa. Lopputuloksena oli Taide- ja Kulttuurialan ammattijärjestö, jonne kai sovin kun minulla on kohta (toivottavasti) se kulttuurialan amk-tutkintokin, oletan että se on "soveltuva". Oikeasti minun paikkani olisi kai Grafia, mutta sinne pääseminen on niin vaikeaa kuin taiteilijajärjestöihin yleensä, pitää olla näyttöjä.
Minua ärsyttää myös se, että minulle jaetaan Rauhantervehdys huolimatta ilmaisjakelukiellosta. Luen kyllä mielelläni kasteilmoituksia mutta niiden takia minulle ei tarvitsisi jakaa lehteä.
15.10.2006
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Päivää. Tänään lähestyn erinäisiä tahoja epäilyttävällä haasteella.
Täytyy varmaan osallistua, kun kerran noin painokkaasti haastetaan.
Eivät yliopisto ja ammattikorkeakoulu ole samaa koulutusastetta. Ammattikorkeakoulut myöntävät alempia korkeakoulututkintoja, yliopistoista saa myös niitä ylempiä. Tämän takia ne erotellaan (virallisestikin) eri asteille.
Oikeasti ammattikorkeakoulut pitäisi rinnastaa vanhoihin kauppakouluihin, eikä yliopistoihin. Sitä vertaa lepsua menoa niissä on. Erityisesti taideaineissa ja vastaavissa.
Eikä Grafian jäsenyys nyt mitenkään hankala ole saada, kunhan rustaat sen hakemuksen. Itsekin olen ollut jäsen muutaman vuoden ennen hyppäistä sivuttain naapurialalle.
Rauhantervehdys jaetaan ilmaisjakelukiellosta huolimatta, koska kirkko/seurakunta on tietoisesti päättänyt jättää noudattamatta oikeusasiamiehen päätöstä aiheesta. Tuollainen uskonnon tuputtaminen on äärimmäisen törkeää yksityisyyden loukkaamista ja siksi sinun kannattaakin valittaa aiheesta kustantajalle.
Minkähänlaisia koulutusasteita ajattelet nyt? Minä ajattelin tuota siltä kannalta että Suomen koulutusjärjestelmä jaetaan perusopetukseen, toiseen asteen koulutukseen ja korkeakoulutukseen, jota kattaa sekä yliopistot että ammattikorkeat. Toki niiden tarjoamat tutkinnot ovat erilaisia enkä väitä että niitä muutenkaan voisi verrata kauhean hyvin, ne vain sattuvat olemaan samaa koulutusastetta, vähän samaan tapaan kuin lukio ja toisen asteen ammatillinen koulutus, vaikka niissäkin tehdään aika eri juttuja ja ammattikoulujakin voisi ehkä sanoa lepsuiksi paikoiksi (kahden käsi- ja taideteollisen perusteella). Laki on vain ne sattunut määrittelemään noin, en oikein keksi virallisempaakaan tahoa niitä määrittämään. (Äitini toimii työkseen tuollaisten asioiden parissa, minäkin tiedän jotain).
Kuuleman mukaan Rauhantervehdyksestä valittaminen kustantajalle ei auta. Enkä ole aivan varma haluaisinko luopua siitä, kyse on tietysti periaatteesta mutta toisaalta kastettuja on niin hauskaa lukea. Viimeksikin siellä oli yksi aika mielenkiintoinen (kuka antaa lapselleen nimeksi Aava Meri?).
Opetushallinnon koulutusasteluokitus on seuraava, alimmasta ylimpään:
Esiaste
Perusaste
Perusopetus
Lisäopetus
Toinen aste
Lukiokoulutus
Ammatillinen koulutus
Opistoaste
Alempi korkeakouluaste ja ammatillinen korkea-aste
Ammatillinen korkea-aste
Ammattikorkeakoulututkinto
Ylempi korkeakouluaste
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto
Alempi korkeakoulututkinto
Ylempi korkeakoulututkinto
Lääkärien erikoistumiskoulutus
Tutkijakoulutusaste
Lisensiaatintutkinto
Tohtorintutkinto
Tuo on se ainut virallinen tapa Suomessa puhua koulutusasteesta ja virallisestahan oli kyse, kun puhutaan ammattiliiton lomakkeista.
Eli, koska ammattikorkeat kuuluvat sekä ylemmälle että alemmalle korkea-asteelle ne eivät ole yhtä korkealla tasolla yliopistojen kanssa, jotka kuuluvat vain ylemmälle (+ tutkijakoulutus joka on vähän eri juttu)? Minä ajattelin asiaa lähinnä laajemmalta kannalta, en koulutusasteiden alaluokkien kautta. Korkeakouluopiskelijat kuitenkin ovat tasa-arvoisia, opiskelevat he missä tahansa ja alemmat korkeakoulututkinnot ovat samalla tasolla, vaikka amk:ssa tutkinto on tietysti aika paljon laajempi.
Tietysti amk:n tavoitteet ovat erilaiset kuin yliopiston eikä minusta ole mitään syytä kehittää niitä siihen suuntaan, kritisoin vain sitä että koulutusasteella on myös aika yleisellä tasolla oleva merkitys ja tuon kohdan hakukoneessa (ei siis liittymislomakkeessa, siihen en ole tutustunut) olisi voinut tehdä eri tavalla, kun "yliopisto" kuitenkaan ei ole koulutusaste, varsinkin kun sen jälkeen piti vielä valita tutkintotyyppi). Oppilaitos esimerkiksi on vähän parempi sama, vaikkei kauhean hyvä olekaan.
Lähetä kommentti