11.9.2007

Oikein paljon kiitoksia kysymyksistä ja aihe-ehdotuksista, ne ovat edelleen tervetulleita.
Vastaan nyt kahteen toisiinsa liittyvään kysymykseen:

Maria kysyy: Mitä ajattelet itse, mistä nuo pikku "neuroosisi" johtuvat (ovien tarkistelu; kuvitelmat, että pakastimen ääni häiritsee naapureita jne.)? Oletko aina kärsinyt niistä, vai ovatko ne alkaneet jossain vaiheessa? Onko niitä vähemmän, kun olet itsevarmempi ja koet itsesi vahvemmaksi?

Tuo on hyvä kysymys. Olen ollut ehkä aina vähän taipuvainen hermostumaan, muistan kun kävin lukiossa puhumassa terveydenhoitajan kanssa kun minua pelotti etten löydä asuntoa kun menen opiskelemaan (lopulta kävi niin että löysin asunnon mutta en saanut opiskelupaikkaa). En kuitenkaan muista että minulla olisi silloin ollut tuollaisia neurooseja vai miksi niitä sanotaankaan. Toisaalta minun on vähän vaikeaa muistaa miltä minusta tuntui ennen vuoden 2000 kevättä, silloin kokemani jonkinlainen romahdus toimii vedenjakajana elämässäni ja minun on vaikeaa muistaa tarkalleen mitä tein ja erityisesti mitä tunsin. Luulen että tuo alkoi Oulussa ja on pahentunut aivan viime aikoina.
Minusta pakastimen äänestä hermoilu ei kuulu ihan samaan sarjaan kuin ovien tarkistelu, mutta voin olla väärässä. Sen ääni tuntui minusta niin kovalta että olin varma että se kuuluu naapureihin asti mutta kukaan ei ole vielä valittanut.
Onko oireita vähemmän kun olen itsevarmempi? Voi olla. Nuo ajatukset iskevät yleensä sellaisiin hetkiin jolloin pääni on tyhjä muusta, alan käymään läpi listaa siitä että kaikki on varmasti kunnossa ja sitten tajuan etten ole varma jostain jutusta. Vähän samalla tavalla iltaisin kun olen nukahtamassa mieleeni saattaa iskeä ajatus siitä että kuolen.

Luulen että neuroosini liittyvät osittain siihen että kaikki tuntuu niin epävarmalta ja hallitsemattomalta, mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa.

Anonyymi kysyy: Onko neuroottisuutesi niin häiritsevä tekijä että voisit syödä lääkkeitä päästäksesi siitä eroon?

Minusta lääkkeiden syöminen olisi niin pelottavaa että kärsin mieluummin neuroottisuudesta. Tai en minä tiedä, jos olisi lääkkeitä joilla ei olisi mitään sivuvaikutuksia ja jotka poistaisivat neuroosit mutta eivät vähentäisi esim. mielikuvitustani niin kai minä söisin niitä. En kuitenkaan pidä neuroottisuuttani pahimpana ongelmanani.


Onnistuin ahdistumaan aamulla. Tietokoneeni on käyttäytynyt vähän kummallisesti muuton jälkeen ja tänä aamuna se humisi (se ei ikinä pidä mitään ääntä tai ainakaan sellaista). En ole koskaan joutunut viemään tietokonetta huoltoon enkä edes tiedä miten se tapahtuu ja mitä sellainen maksaa, satoja euroja? Tuhansia euroja? Tietokoneeni on sellainen ettei sitä pysty oikein itse korjaamaan vaikka osaisinkin. Ahdistusta lisäsi se että muistan joskus lukeneeni että jotkut iMacit räjähtävät ja oli aivan liian helppoa uskoa että tällekin käy niin. Onneksi räjähtämisvaara taisi olla vain vanhimmilla G5-iMaceilla, tämä on niiden viimeistä sukupolvea. Huolestuttavaa kuitenkin. Pitää varmaa odottaa että isäni palaa kaupunkiin ja pyytää häneltä autokyytiä jonnekin huoltopaikkaan ja toivoa että löydän jostain rahaa (ja toivoa ettei se ole aivan kauhean kallista).

6 kommenttia:

orange seeds kirjoitti...

Eihän nyt pelkän huminan takia kannata vielä huoltoon lähteä, joudut vielä makselkemaan hirmu summia mahdollisesti ihan turhasta tarkistuksesta (joskaan ei nyt sentään mitään tuhansia. Kyllä tietokoneet välillä hurisevat ja ruksuttavatkin, välillä tuuletin surisee kovempaa jne. Sinuna en vielä huolestuisi, ellei koneella ole muita "oireita". Eli ellei se esim. kuumene hirvittävästi tms.

Tuazophia kirjoitti...

"Minusta lääkkeiden syöminen olisi niin pelottavaa että kärsin mieluummin neuroottisuudesta." Tää oli hyvä, toivottavasti nauroit sitä kirjoittaessasi. :D

Meidän tietokone pitää ihan kamalaa huminaa, mutta se onkin halpa-PC, jotka oikeastaan toimivat sitä paremmin mitä enemmän huminaa (eli halpakoneen tuuletin pitää enemmän ääntä, kun on tehokkaampi, mutta toisaalta silloin kone ei ylikuumene ja kone jaksaa toimia). Kun muutamme, tarkoitus olisi ostaa jonkun sortin Mac - jos kerrankin saisi toimivan koneen.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Tuo ei yleensä pidä mitään ääntä, tai cd-asema pitää mutta muuten se on aivan äänetön, siksi tuo hurina oli pelottavaa. Luulen että löysin yhden mahdollisen ratkaisun ongelmaan ja luulen ettei kone tarvitse huoltoa. Yksi nettituttu asiantuntijatyyppikin oli sitä mieltä.

Mikko Lahti kirjoitti...

Pelko voi kahlita monella tavalla tyttö.
Kun ahdistaa ,niin kuoleman ajatukset voivat nousta mieleen.

Meidän ei tarvitse kuitenkaan jäädä pelon tai ahdistuksen orjuuteen.

Siitäpä pieni tosielämän kertomus.

“Mitenkäs äiti selviää, kun minä en enää palaa kotiin?”
Nuori mies oli yllättäen sairastunut vakavasti ja taisteli kolme viikkoa. Päivää ennen kuolemaansa sairasvuoteella maatessaan hän purki sydäntään tyttöystävälleen.

Poika siis uskoi sisimpäänsä annetun viestin ajallisen elämän päättymisestä olevan totta. Ja niin myös tapahtui. Kuoleva mies varmaan ajatteli että tyttöystävä olisi vahvempi ja jaksaisi kantaa helpommin surun taakkaa ja eron ikävää.

Raamatussa kerrotaan myös murheellisista naisista. Heidän surunsa muuttui kuitenkin iloksi. Maria Magdaleena ja Maria, Jaakobin ja Joosefin äiti, olivat palvelleet Jeesusta hänen kierrellessään Galileassa julistamassa Jumalan valtakuntaa. He olivat myös nähneet ristille kuolevan Jeesuksen ja miten yksi sotamiehistä puhkaisi keihäällä hänen kylkensä ja heti vuoti siitä verta ja vettä.

Kun he pääsiäisaamuna tulivat Jeesuksen haudalle, ks. Matt. 28:1-10, niin haudan suulla oleva kivi oli vieritetty pois. Enkeli sanoi naisille: ”Älkää peljätkö…, ristiinnaulittu Jeesus on noussut kuolleista.”

Elävä Jumala oli kukistanut kuoleman. Herran ihmeteon todistajiksi valitut naiset saivat myös tehtäväkseen viedä ilosanomaa kuolleista herätetystä Jeesuksesta.

Ylösnousemustoivo kantaa myös tänään. Elävä toivo auttaa surun ja kaipauksen keskellä nuoren poikansa menettäneitä vanhempia. Niin äiti kuin isäkin uskovat näkevänsä poikansa Raamatun lupauksen mukaisesti: ”Jumala, joka herätti kuolleista Herran, on herättävä meidätkin voimallansa.” 1Kor. 6:14

Nobelstraat kirjoitti...

Ainakin pc:iden kohdalla jatkuva rutina ja ruksutus tarkoittaa sita, etta koko ajan on jotain operaatioita kaynnissa, jotka pyorittavat kovalevya ja muutenkin pitavat koneen kapasiteettia kaytossa. Usein sellainen aiheutuu viruksista tai spywaresta tai muista vastaavista ohjelmanpatkista, jotka pyorivat taustalla koko ajan kun kone on paalla.

En tieda, tunnistatko kovalevyn ruksutusta muista koneen aanista, mutta jos tunnistat, niin se on ainakin varma merkki, etta koneella "tapahtuu" koko ajan jotain. Jos kone on paalla mutta levossa, ainoastaan kayttojarjestelma paalla, niin kovalevyn ei pitaisi ruksuttaa.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Nobelstraat, tämä kone ei pidä oikeastaan lainkaan ääntä, satunnaisesti vähän raksuttaa. Siihen verrattuna eilinen ääni oli pelottava, vähän kuin pölynimuria olisi pidetty päällä tietokoneen vieressä. Selvitin asiaa ja joskus saattaa käydä niin että kone menee vähän sekaisin ja pyörittää tuulettimia täysillä vaikkei siihen olisi syytäkään, siitä ilmeisesti oli kysymys.

Blog Widget by LinkWithin