31.10.2007

Noudatin tänään äitini neuvoa ja kävin ulkoilemassa valoisan aikaan, siellä oli aika upea auringonpaiste ja se kyllä piristi kummasti. En kävellyt pitkää lenkkiä, vain kirjastoon yhdelle puolelle lähiötä ja sitten kauppaan toiselle puolelle, on se kuitenkin parempi kuin ei mitään. Katsoin keittokirjoja, viikonloppuna voisin tehdä jotain uutta hauskaa ruokaa mutta mikään ei houkuttanut erityisesti. Luin suomalaisen sarjakuvapiirtäjän sarjakuvanovellikokoelman, kirjastossa saan luettua sellaisia toisin kuin kotona. Kun kävelin kaupalle päin melkein törmäsin kahteen oravaan, ne ovat aika suloisia. Kaupassa haahuilin ympäri kauppaa miettien mitä ihmettä söisin tänään. Minun pitäisi jotenkin ryhdistäytyä sen suhteen ja vaikka suunnitella viikon ruuat kerralla mutta se tuntuu niin hankalalta kun on köyhä ja pihi ruuan suhteen ja laiska ruuanlaittaja eikä ehkä kovin taitava ruuanlaittaja tai aika välinpitämätön ja hyvin nirso. Tuleeko kenellekään mieleen ruokia joiden valmistuksessa ei tarvita kuin yhtä kattilaa tai pannua, jotka eivät kaipaa lisukkeita, jotka ovat edullisia ja joissa ei ole sipulia, sieniä, kypsennettyä paprikaa, joitain muita kypsennettyjä kasviksia, papuja tai kookosta? Tuo tuntuu minusta kovin suppealta inhokkilistalta, kuvittelin että niitä olisi enemmän mutta taisin unohtaa jotain.
Päivän kohokohta oli kirjattu kirje Romaniasta (tuli perille viidessä päivässä, mukaan lukien viikonloppu eikä kuoressa ole lentopostitarroja, kai se kuitenkin niin tuli tänne), Bookmooch-kirjoja. Toinen niistä on sen verran ohut että käy hyvin iltalukemiseksi eikä sen pitäisi olla jännittävä.

Olen lihonut vaikka olen syönyt viime aikoina terveellisemmin, tai ehkä juuri siksi. Aika ärsyttävää. Farkutkin tuntuvat vähän tiukoilta. En ole koskaan ollut kauhean lihava mutta tunsin oloni aika epämiellyttäväksi lievästi ylipainoisena ja pelkään että joudun siihen taas. Täytyy yrittää välttää sitä karkin syöntiä.

Yksi syy lihomiseen voi olla se että olen leiponut aika paljon viime aikoina, vaikka en olekaan syönyt itse kaikkea. Sovellan ohjeita aika reippaasti enkä muista mitä tarkkaan ottaen tein (reseptit toimivat minun leivonnaisissani mutta en mene niistä takuuseen) mutta jos teitä kiinnostaa ja haluatte välttää laihtumista niin tässä on muutama mukailtu resepti:

Vadelmasuklaamuffinit
Inspiraationa Fazerin Sitruunamuffinit

2 munaa ja 2 dl sokeria vatkataan. 50 grammaa rasvaa sulatetaan kattilassa, siihen lisätään 1 dl maitoa ja kiehautetaan. Seos lisätään kuumana munasokerivaahtoon. 100 grammaa tummaa suklaata rouhitaan ja lisätään taikinaan. 2 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaakaojauhetta (tai maun mukaan, jauhoja tulee yhteensä 3 dl, en nyt muista laitoinko kaakaojauhetta koko desin vai vain puolikkaan, anteeksi), 1,5 tl leivinjauhetta, pari reilua teelusikallista vaniljasokeria ja ripaus kardemummaa sekoitetaan keskenään ja lisätään varovasti taikinaan. Lopuksi taikinaan sekoitetaan sopiva määrä vadelmia, puutarhavadelmia käytettäessä niitä voi vähän pilkkoa. Laitetaan vuokiin ja paistetaan noin 200 asteessa parikymmentä minuuttia tai kunnes näyttävät kypsiltä. Suklaakuorrutus voisi olla aika hyvä, minä laitoin ihan vain tomusokerikuorrutuksen. Minä tein aika isoja muffineja, niitä tuli kuusi eikä olisi voinut kuvitella syövänsä enempää kuin yhden.

Puolukkajogurttimuffinit
Inspiraationa Dagensmuffinin Mehukkaat puolukkamuffinit

2,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl raakaruokosokeria, pari teelusikallista vaniljasokeria (minä laitan aina reilusti), 2 tl leivinjauhetta, joku teelusikallinen kanelia ja ripaus kardemummaa (kardemumma on lempimausteeni) sekoitetaan. 1 muna, 1,5 dl maustamatonta jogurttia (voi käyttää maitoakin jos haluaa, minulla ei vain yleensä ole sitä, voi olla että maustettukin jogurtti kävisi) ja 0,5 dl öljyä vatkataan (ei kuohkeaksi vaahdoksi, minä en ainakaan saanut aikaan muuta kuin vähän epämääräisen vellin). Seokset yhdistetään toisiinsa ja kaadetaan vuokiin ja päälle ripotellaan puolukoita (vielä paremmin voisi toimia jos ainakin osan puolukoista sekoittaisi taikinaan mutta minä unohdin) ja kanelia ja sokeria. Paistetaan 175 asteessa parikymmentä minuuttia.

Olisipa ruuanlaitto yhtä helppoa ja hauskaa kuin leipominen.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä teen usein sellaista ruokaa, että vain heitän ainekset kattilaan ja anna kypsyä. Välillä lisäilen sitten vettä ja mausteita. Yleensä siinä on makaroonia/riisiä, soijarouhetta/linssejä ym ja pussi pakastevihanneksia. Lisäilen sitten maun mukaan ruokakermaa tai jotain muuta. En tiedä miten tuo onnistuisi jos haluaa lihaa mukaan, pitääkö se kypsentää ennekuin heittää muiden aineiden sekaan?

Annikki kirjoitti...

heips, paistan kanasuikaleita ja lisään sekaan riisi-vihannesseosta (pakasteena esim. Kina-mix) ja ranskankermaa ja mausteita. Yksi pannu tai kattila ja nopea ja halpa laittaa.

anu kirjoitti...

Tuollaisia pata- tai laatikkotyyppisiä juttuja minäkin usein teen. Helppoa ja halpaa.

Köyhän ja pihinhän juur kannattaakin miettiä viikon ruokalista ja budjetti etukäteen, heräteostokset ne usein ovat juurikin se juttu joka syö rahavaroja.

Tuazophia kirjoitti...

Hmmm... Ehkä "joitain muita kypsennettyjä kasviksia" ei tarkoita, että inhoat kaikkia kypsennettyjä kasviksia? Koska jos niin olisi, ei inhokkilista olisi kovinkaan lyhyt. :D


Meillä syödään tosi harvoin ruokaa, jolla on nimi (eli resepti). Yleensä vain alan tutkia jääkaappia ja muita ruoka-aineita ja kehitän jotain - ja ajattelen, että voisi suunnitella vaikka viikon ruoat, niin ei olisi aina niin mielikuvituksensa varassa.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Anonyymi, minulta puuttuu melkein kokonaan improvisoivan kokkauksen taito, en ikinä keksi mitä tuollaisiin pitäisi laittaa :)

Annikki, tuo kuulostaa vähän kalliilta minun budjetilleni (lounas per päivä pitäisi olla mieluiten alle kaksi euroa ja useimmiten onkin) mutta myös siltä että voisi riittää useammaksi päiväksi. Pakastevihannekset kuuluvat kyllä useimmiten inhokkeihini.

Orange seeds, pitäisi varmaan kokeilla sitä viikon ruokalistaa kerralla, yleensä suunnittelen vain päiväksi tai pariksi kerrallaan. Nyt en voi oikein pakastaakaan mitään kun pakastin, muuten voisi tehdä isompia eriä kerralla.

Tuazophia, en minä kaikkia kypsennettyjä vihanneksia inhoa, riippuu vähän rakenteesta. Tomaatit, porkkana ja peruna menevät ainakin, kesäkurpitsa uunissa tehtynä.
Minulle ei kyllä sovi tuo mielikuvituksen käyttö ruuanlaitossa, en vain keksi mitään ruokia. Minulla on sitä paitsi yleensä kotona niin onnettoman vähän ruokaa etten voi yleensä vain katsoa mitä kaapeista löytyy. Tällä hetkellä voisin tehdä puuroa, riisistä tai neljän viljan hiutaleista ja keittää riisiä tai kuskusia, puuro on noista ainut jota voisi syödä yksinään. Ja jääkaappi on vielä lohduttomampi, sen antimista voisi tehdä porkkanaraastemandariinisalaattia (jos mandariinit ovat vielä kunnossa), tai paistettua tai keitettyä porkkanaa (sitä voisi tietysti yhdistää kuskusiin tai riisiin). Jogurttia ja banaaneja minulta löytyy aina, niihin sorrun helposti lounaalla.

anu kirjoitti...

Entäs leipä? Luulin että kaikki suomalaiset ovat niin kovia leivän mussuttajia, että kaikilla olisi aina leipää kotona.

Pidän yleensä aina pakasteessa jonkilaisen varaston, lähinnä kasviksia, niin että tosiaan tapeen tullen löytyisi jotain josta säveltää. Tällä hetkellä sieltä löytyy pussillnen wokki-vihanneksia, pinaatti keitto, pakasteherneitä, sipulikuutioita, hienonnettua pinaattia, pizza sekä mustkoita.

Lisäksi koitan pitää kuivakapissa aina jauhoja, leseitä, soijarouhetta, nuudeleita, mararonia, riisiä, papuja, siemeniä ynnä muuta.

Jääkaapistani taas pitää aika löytyä ainakin munia, mielellään maitoa, mehua, vihanneksia, leipää, voimariiniä, juustoa, hilloa ja ketsuppia.

(ja hedelmiä on aina pakko olla, vähintään omenia ja appelsiineja, muuten tulen hulluksi:))

Yleisimmät asiat, joita sävellän ruuaksi jos sellainen tarve tulee, taitavat olla makaroni-soijarouhepohjaiset härvellykset sekä erilaiset suolaiset piiraat. Pohjaan ei tarvita kuin rasvaa, jauhoja ja vettä sekä suolaa, täyteeksi käyvät melkein mitkä tahansa kasvikset munamaidon ja juustoraasteen kanssa. Feta/parsa on kuitenkin ehkä parasta, siksi pidän usein parsaa pakkasessa.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Leipää kyllä löytyy, vähintään näkkileipää mutta siitäkään ei ole oikein lounaaksi (esim. lämpimät voileivät eivät onnistu kun minulla on harvemmin juustoa tai tomaattia). Pakastimessa on tällä hetkellä pinaattikeittoa joka on varattu tämän päivän ruuaksi (mutta jos löydän kaupungilta jotain hauskempaa niin ehkä se voisi pysyä siellä tallessa) ja yksi kasviskeitto, jonka ehkä saatan saada syötyä joskus. Muuten se on täynnä marjoja. Smoothien saisin kyllä aina aikaan, mutta söisin pääaterialla mieluummin jotain lämmintä. Kananmunat ovat liian kalliita muuhun kuin satunnaiseen leivontaan tai makaronilaatikkoon ja jos ostan maitoa täytyy minun suunnitella aika tarkkaan miten sen käytän, laktoositon maito on liian kallista haaskattavaksi. Pitäisi varmaan joskus kun on rahaa ostaa sellainen ruokavalikoima jota Martat suosittelevat, vähän mukailtuna.

anu kirjoitti...

Täytyykin tarkistaa millainen on marttojen suositus, kiinnostavaa:)
Voin sitten taas itsekseni leikkiä kaikkitietävää, ja olla tietäväni kaiken marttoja paremmin (koska tietenkään en muuta oman kaappini sisältöä:))

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Minä luulen että minulle saattaa käydä samoin noiden ohjeiden kanssa :)

Blog Widget by LinkWithin