21.8.2008

Kotivideo

Yritän välillä tehdä vaikeita asioita ja yksi niistä on videolla esiintyminen. Ääneni kuulostaa aivan kammottavalta, ei lainkaan oikean ihmisen puheelta. Yritän kuvitella että kyse on vain siitä että oma ääni kuulostaa aina kummalliselta mutta en ole varma. Muiden bloggaajien videot innostivat minuakin kokeilemaan (tosin minulla ei ole kykyjä yhtä eläväiseen ja taitavaan esiintymiseen kuin vaikka Sun Äidilläs). Halusin myös kokeilla isäni uutta videokameraa, se on kauhean pieni ja sillä kuvaaminen on hauskaa. Ja Bloggerilla videon lisääminen blogiin vaikuttaa hyvin yksinkertaiselta (paitsi ei käytännössä toiminut).
Yksikseen puhuminen oli vaikeaa mutta helpottui. En ole varma videon laadusta sillä en halua katsoa sitä, en ole vielä päässyt eroon kaikista traumoistani. Ja näytän ja kuulostan aivan idiootilta mutta välillä on kai hyvä nolata itseään.
Voi olla että petän sen lupaukseni että tämä on ainutkertainen kokeilu, ellette kaikki ole sitä mieltä ettette halua ikinä enää nähdä tai kuulla minua. En aio siirtyä kokonaan tai suureksi osaksi videoon mutta välillä saatan kokeilla sitä vielä, iMovie pystyy ilmeisesti nauhoittamaan koneeni sisäisellä kameralla aika näppärästi. Aion kuvata myös tuolla videokameralla yhden pätkän ennen kuin palautan sen, onnistuin tuhoamaan aika pitkän pätkän videota ja poistamaan tiedostot kamerasta, en tiedä miten siinä kävi niin.

Joka tapauksessa, tässä on ensimmäinen kotivideoni. Toivottavasti se ei ole liian pitkä. Ja toivottavasti minun ei tarvitse katua sitä. En kyllä sano mitään se tyhmempää kuin blogissakaan, luulen, lähinnä se saattaa olla tylsä.


Ovikello soi äsken, hyvin yllättäen. Siellä oli postinkantaja joka antoi minulle ruskeaan paperiin käärityn laatikon. Sen sisältä paljastui vihreä kenkälaatikko, täynnä kirjoja. Eräs amerikkalainen kirjahyväntekijäni (joka lähetti minulle viime vuonna kirjoja) oli käynyt läpi kirjahyllyään ja lähetti minulle kirjoja joista arveli minun voivan pitää. Aika hauska yllätys. Täytyy heti kiittää häntä.
Hän voisi myös pitää virkatusta helmirannekorusta, hän on ainakin väittänyt pitäneensä käsitöistä joita olen lähettänyt hänelle vastalahjaksi.
Aika huvittavaa että yhden kirjoista olen lukenut, se oli sattumalta Oulussa kirjastossa ja juuri pari päivää sitten ajattelin sitä jostain syystä. Nyt voin lukea sen uudestaan.

30 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

Ei se kuulostanut kauhealta, sinulla on mukava ääni. :)

Minä olen itse Kuopion suunnalta kotoisin, mutta viiden vuoden asuminen Jyväskylässä teki minun murteesta selvää, ja nykyään sukulaiset valittaa, että puhun yleiskieltä. En kai minä sille mitään mahda, kun jyväskyläläiset eivät ymmärtäneet savon murretta juuri ollenkaan, joten sen käyttöä piti vähentää.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Se taitaa kyllä olla vähän murteen ongelma että uudelle paikkakunnalle muuttaessa sitä ei ymmärretä ja joutuu sen takia muuttamaan puhettaan, vaikka muuten haluaisikin pitää murteestaan kiinni eikä häpeäisi sitä niin kuin ehkä jotkut.
Murteet eivät tartu minuun kauhean helposti, en usko että puheestani huomaa viittä Oulun vuottani tai tätä Turussa asumista, tosin vähän aikaa sitten järkytin itseäni sanomalla "sitten survosin ne mansikat". Mutta se oli vain yksittäinen tapaus :) Turun murre kuulostaa minusta kyllä aika hauskalta eikä mitenkään rumalta.

Punainen Nörtti kirjoitti...

En tiennytkään, että osaat hymyillä;-) Tällä kertaa vain katsoin videon alkua, ja kuuntelen sen kokonaan, kunhan pääsen kotiin sellaisen tietokoneen ääreen, joka pystyy toistamaan ääntä.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

En yleensä hymyile valokuvissa kun näytän silloin mielestäni hölmöltä (pitäisi ajatella sitä vähemmän), luonnossa hymyilen kai paljon. Neuletapaamisessa oli kerran puhetta siitä viikonpäivävauvarunosta, jonka mukaan "Ja se lapsi joka syntyy sunnuntaina, on soma ja hyvä ja iloinen aina" ja eräs nainen sanoi että se sopii minuun kun olen niin valoisa ja iloinen tai jotain sellaista. Blogin perusteella ei ehkä tule sellaista kuvaa :)

Tuazophia kirjoitti...

Haaa, hauskaa! On ihan erilaista tavata elävää kuvaa kuin valokuvia! :)

Jani kirjoitti...

Oi että, mahtavaa! Olet tosi rohkea. Minäkin olen miettinyt, että pääsisikö aloittamisen vaikeudesta tuolla, että heittäisi sen videon vain nettiin katsomatta sitä ensin itse.

Niin, eikä äänesi minustakaan kuulosta yhtään kammottavalta. Videon nyt nähtyäni mikään muu ääni ei sinulle sopisikaan, näin se näköjään toimii... ainakin sinun tapauksessasi, omani suhteen en vieläkään ole siitä täysin vakuuttunut. :)

Martsuli kirjoitti...

Hyvä ääni sinulla on ja luontevasti puhelet. Olet myös tosi söpö!

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Tuazophia, videolla on ehkä helpommin luontevampi, siinä on ainakin vaikeaa poseerata yhtä jäykästi kuin valokuvissa. Ja ehkä sitten näyttää enemmän siltä kuin näyttää oikeasti.

Jani, tuo oli oikeastaan yllättävän vähän pelottavaa. Se kyllä auttoi todella paljon etten katsonut videota lainkaan, vaikka se olisi ehkä ollut hyödyllistä. Luulen että sinunkin äänesi on aivan normaali :)

Martsuli, kiitos :)


Hyvä että ääneni kuulostaa normaalilta, sehän tässä oli tietysti tarkoituksena että saisin vahvistusta sille :)

Anonyymi kirjoitti...

Sinulla on ilmeikkäät ja kuvaukselliset kasvot. Kamera rakastaa tuollaista leukakuoppaa ja posken kaarretta. Tukan lyhentäminen oli viisas teko; pitkä paksu letti oli raskas. Puheessasi kuuluu pohjoiseen päin viittaavia leveitä kohtia, mutta muuten en osaisi murrettasi ainakaan helposti sijoittaa sen tarkemmin. Tämä videonpätkä on hieno juttu, tosi rohkea luomisteko. Tiedä vaikka kehittelisit millaisen homman sen pohjalta. Sinullahan on lahjakkuutta vaikka mihin!

riikka kirjoitti...

Hi! Sulla on erittäin voimakas murre ja äänesi kuulostaa kivalta. Oikein positiivisen kuvan saan sinusta ton pätkän perusteella. Ei musta vaan olisi tommoseen... Vähänkö olet rohkea:)

Punainen Nörtti kirjoitti...

Kuuntelin nyt tuon videosi, ja helsinkiläistyneenä savolaisena kiinnitin puheessasi huomiota tapaasi painottaa sanoja. Luulisin sen olevan murrepiirre, joka eroaa selvästi täällä Helsingin seudulla käytetystä tavasta rytmittää puhe. En tosin onnistunut päättämään, painotatko sanoja pohjalaisittain vai savolaisittain. Aika-ajoin puheesi rytmi tuntui savolaiselta mutta aina väliin painotit sanoja niin kuin Oulun seudulla tehdään.

Anonyymi kirjoitti...

Olen lukenut blogiasi alusta asti ja ihan jännitti avata tuota videota, koska kirjoitetun tekstin perusteella muodostettu mielikuva ei ole enää koskaan entisellään, kun oikeasti näkee (ja kuulee!) ihmisen tekstin takana. Mutta nyt ei voi kuin kehua sinua, tosi rohkeaa ensinnäkin liittää tällainen video blogiin. Ja toisekseen, äänesi kuulostaa oikein kivalta ja miellyttävältä ja näytät ja vaikutat muutenkin oikein söpöltö. Lisää vaan :)

kaisa kirjoitti...

Hei, kiva tämä oli! Äänesi ei kuulostanut ollenkaan kummalta, vaan oikeastaan sellaiselta kuin olin kuvitellut sen olevan. Rauhallinen ja sointuva ääni. Ja alun jälkeen näytit jotenkin ihan luontevalta. En vaan itse uskaltaisi, rohkea teko! Ja minäkin yllätyin kuinka paljon hymyilit videolla.

ex_kmsl kirjoitti...

Mukava video, oletpa todella rohkea! Vaikka eihän tuossa nyt mitään skandaalin aineksia olekaan.

Entisenä keskisuomalaisena kuulen puheestasi heti, että olet Keski-Suomesta. Se ei liity mihinkään murresanoihin eikä ilmaisuihin vaan pikemminkin tietynlaiseen lausuntatapaan, intonaatioon. Kuvittelin, että pitkään muualla asuttuani tämä puheen tapa olisi minulta jo haihtunut, mutta kun sitten kuulin omaa puhettani äänitteestä niin sieltä se keskisuomalainen vielä vaan löytyi.

Minullakin on muuten sukujuuria myös Pihtiputaalla, joten ehkäpä olemme jotain etäistä sukuakin!

siiri kirjoitti...

Alat kuulostaa turkulaiselta.

siiri kirjoitti...

Ööh. Siis mikä on kai ihan hyvä asia, ei tämä ainakaan moite ollut :D

siiri kirjoitti...

No, nyt maltoin kuunnella loppuun... (piti heti malttamattomasti kommentoida kun huomasin jotain) Kyllä puheestasi kuuluu vielä Jyväskylä, venytät sanoja aina joskus hiukkasen (Jyvääskylä, sanookaa, asiioista ja eloossa). Tai ei ihan noinkaan paljon kuin kahden kirjaimen verran, mutta kun ei näppäimistöltä saa puolikkaita kirjaimia... Että ihan murretta puhut ja se on kivan kuuloista!

TR kirjoitti...

Hieno aloitus! Ensimmäiset parikymmentä sekuntia pistää väkisin hymyilyttämään itseäkin :)

Matonen kirjoitti...

Hyvä kotivideo, kiva ääni ja ulosanti muutenkin!
Ja kuten jo muutama muukin tuossa kommentoi, keski-suomalaisen nuotin puheestasi erottaa kyllä ihan selvästi.

Itselläni viimeiset kaksitoista vuotta on tehokkaasti tamperelaistuttanut puhetta, mutta kyllä joissain sanoissa on omassa puheessa vielä keski-suomalainen poljento.
Ja kummasti tekee mieli puhua oikein leveää keski-suomea heti kun siellä päin on käymässä :)

Anonyymi kirjoitti...

Hirveän sympaattinen video!
Varsinkin tuo alku, jossa sinua hymyilyttää ja yrität laittaa naamaasi peruslukemille on hauska :)

Vaikutat eläväiseltä ja herkältä - et yhtään ahdistuneelta tms. - sellainen kuva joskus tulee teksteistäsi..

Ja kyllä puhut murretta. Joten ole huoletta: sinulla on murre :)

t. Maria

Sun äitis kirjoitti...

Heips!
Jossain niistä kymmenestä kommentista, jotka nauhoitin, mainitsin juuri tuosta intonaatiosta, josta muutkin ovat täällä puhuneet. Vaikkei puheessa olisi murresanoja, sen rytmistä kuulee, mistä päin puhujan äidinkieli kumpuaa. Siks vissiin sinun neutraalissa keskisuomalaisessa puheessasi on savolaisia viitteitä äidinperuina. (ja jos joku nyt ihmettelee, miksi muka nauhoitin ja poistin vinon pinon videokommentteja, niin syynä oli se, että esikatselussa ei kuulunut ääntä ja minä luulin, että kysymys oli tekniikan pettämisestä. Lopulta julkaisin kommentin, vaikka luulin siitä tulevan pelkkää mykkää ilmehtimistä. No, oli siinä äänikin!)

Uusia videotapaamisia toivoen

Sun äitis kirjoitti...

Aijuu, piti sanoa, että minun kommenttivideoni eivät jostain syystä näy siinä sinun videosi yhteydessä (vaikka pitäisi!), mutta ne voi katsoa tuosta: 1. kommentti ja 2. kommentti

seeds kirjoitti...

Minustakin puheessasi kuuluu vielä Jyväskylän "murre", Turkua en niinkään kuulu.

Kiva viedeohan tuo oli, ja minusta äänesi kuulosti kyllä ihan samalta kuin livenäkin. Alussa huomasi että hieman jännitti (ja ilmeisesti nauratti?) mutta heti kun pääset vauhtiin ja unohdat miettiä miltä näytät/kuulostat niin olet oikein luonteva esiintyjä.

Luulen että tuo buddha-patsas on tosiaan oikeasti Konfutse, niinkuin itsekin veikkailit.

anne-mari kirjoitti...

Hauska video! Olet todella rohkea. Lisaa vain videoita peliin. Joku jo sanoikin ja olen samaa mielta, etta olet tosi sopo:)

Omaan korvaani aanesi ei kuullostanut yhtaan oudolta ja kuulen kylla jotain murretta. Ainakin puhut erilailla, kun mihin olen tamperelaisena tottunut:)

Maurelita kirjoitti...

Hienoa !!! Hatunnosto, oiva postaus ja hauska tutustua. Olen lueskellut satunnaisesti blogiasi enkä varmaan ikinä edes kommentoinut, mutta tämä oli yliveto.

Laitoin juuri toisen videopostaukseni purkkiin, huh mikä urakka ! Mutta tosi upeeta että muutkin ryhtyvät leikkiin mukaan - kiitos SÄ. =)

--KATA-- kirjoitti...

Aivan hurmaava kotivideo!!

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Palinzon, minustakin hiusten lyhentäminen oli aika kannattavaa, vaikka pitkilläkin hiuksilla oli oma aikansa.

Riikka, tuo ei oikeastaan vaatinut kovinkaan paljon rohkeutta, se oli vähän yllättävää.

Punainen nörtti, puheeni taitaa olla aika paljon venyttävämpää kuin pääkaupunkiseudulla, en edes osaisi puhua niin töksähtävästi vaikka yrittäisin :)

Anonyymi, hauskaa ettei se ollut kauhea pettymys :) Joskus on kyllä todella vaikeaa nähdä ihmisiä joita on seurannut vain netin välityksellä tai podcastien kohdalla, vain kuullut heidän puhuvan.

Kaisa, hauskaa jos vaikutin luontevalta, alun jälkeen se tosiaan alkoi tuntua aika luontevalta että kävelin ympäri asuntoani puhumassa yksikseni :) Sinulla on todella kauniita käsitöitä.

ex_ksml, täytyy varmaan kuunnella tarkasti Jyväskylässä ihmisten intonaatiota, se kuulostaa minun korvaani niin normaalilta ettei sitä tunnista mutta nyt tarkemmin mietittyäni niin kyllä joidenkin puhe kuulostaa kauhean kotoisalta. Isänikin on syntyperäinen jyväskyläläinen, täytyy kuunnella hänen puhettaan sillä silmällä (tai siis korvalla).

Siiri, nuo puolettoista kirjaimet ovat kyllä aika Jyväskylää. Olen aina ajatellut että sanon mä, vaikka muualla varmaan ajatellaankin että Jyväskylä on mää-aluetta, mutta se olisi vielä pidempi.

TR, alku oli kyllä hankala, kun tuntui etten millään saa sanottua mitään ja vain tuijotin kameraa ja näin sen ruudussa itseni tuijottamassa hiljaa. Kääntyvä näyttö on kätevä kun kuvaa itseään mutta myös vähän hankala :)

Matonen, kotiseutu saa kyllä murteen enemmän esille, tosin minä en saa takaisin niitä muutamaa menettämääni murresanaa vaan linkit taitavat olla minulle aina busseja. On kuitenkin hauskaa kuulla muiden puhuvan niistä ja pohjoiseen Keski-Suomeen muuttaneen siskoni murre on muuttunut aika leveäksi, siellä puhutaan vähän niin kuin outoa Savoa.

Maria, olen perusluonteeltani oikeastaan aika iloinen, vaikka ahdistus sitä onkin peittänyt, varsinkin täällä blogissa. Kuvittelen myös että annan aika vakavan vaikutelman luonnossa, mutta jos en ole kauhean hermostunut niin olen varmaan aika lailla sellainen kuin tuossa videossakin.

Sun Äitis, paljon kiitoksia mukavista ja vaivaa vaatineista videokommenteista :) Minun täytyy kiinnittää enemmän huomiota intonaatioon puhetta kuunnellessani, olen tähän mennessä kuunnellut enemmän murresanoja, tuo on aika uusi mielenkiintoinen asia. Ja liikuteltavassa kamerassa on kyllä hyviä puolia, tuo varsinkin on ihana, se on pieni ja kevyt ja hyvä, harmi vain että minun pitää palauttaa se.

Seeds, hyvä jos kuulostin siltä kuin luonnossakin. Ja alussa kyllä hermostutti ja alkoi naurattamaan kun koko tilanne tuntui niin huvittavalta :)
Aiemman merkinnän kommenteissa tutkin Buddhaa ja se ilmeisesti tosiaan on Buddha, kiinalaistyylinen. Tai ainakin samaa patsasta ja sen veljiä myydään kiinalaistyylisinä onnenbuddhina (tuon pitäisi tuoda vaurautta, voi sanoa ettei se ole täyttänyt ihan tehtäväänsä).

Anne-Mari, olen kuullut että tamperelaiset erottavan Jyväskylän murteen helpoimmin, kuulemma he tunnistavat jyväskyläläisen siitä miten hän sanoo "nilkka", ilmeisesti se kuulostaa nilikalta tai joltain sellaiselta :)

Maurelita, videoiminen on kyllä aika hauskaa, yllättävän. Olin aivan varma että teen vain tuon yhden videon mutta nyt olen muuttanut mieleni :) Sinun aiheesi ovat hyvin mielenkiintoisia, sellaisia joihin en olisi muuten törmännyt ja minusta on hauskaa kuulla ranskaa, täydellisestä kielitaidottomuudestani huolimatta.

--KATA--, kiitos :)

Ja kiitos kaikille mukavista ja kannustavista kommenteista :)

Iines kirjoitti...

Olipas luontevaa ja rauhallista kameran edessä olemista. Todella hyvin tehty video, ja hyvin hoidettu tilanteet joka käänteessä, vapaan tukisanalistan pohjalta.

Sinulla on kaunis hymy, joka ilmestyi sopivin välein ihan itsestään, aivan kuin huomaamattasi. Ääni oli ok, samoin murrepohja, joka maalasi koko puheen välillä mukavan levein siveltimenvedoin, vaikka kielenkäyttö oli aika pitkälle ns. hyvää yleiskieltä.

Habitus istui kuin nakutettu puheeseen. Ainoa mikä ihan alkuun yllätti, oli ensin näkyvä kaunis povi ja avara kaula-aukko, mutta se oli sinulla vain pikanttia, koska et korostanut sitä, et ollut tietoinen siitä. Viehättävää, kuten koko esityksesi - tai pikemmin olemisesi kameran edessä.

PS Taisit avata nyt hanat Blogistaniassa. Ainakaan minä en ole vielä nähnyt kenenkään muun itse-esittelyvideota. :) Jäämme odottamaan jatkoa.

itse6008 kirjoitti...

Kai senkin voi jyväskyläläismurteeseen (myös oululaiseen?) laskea että sanot "mää" etkä "mä". Itse nimittäin huomasin tuon "määkimisen" jyväskyläläisten puheessa kun täälläpäin aloin enemmän pyöriä.. Kesti vähän aikaa tottua siihen, mutta nyt se on jo tarttunut omaan puheeseen, tietysti :)

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Iines, kiitos kommentistasi ja esityksen analyysistä, sitä oli hyvin kiinnostavaa lukea.

Itse6008, mutta Jyväskylässä sanotaankin mä, muualla Suomessa vokaalit ovat vain niin lyhyitä että se kuulostaa määltä :)

Blog Widget by LinkWithin