3.4.2009

Kevätretkellä

Minun olisi ehkä pitänyt tehdä tänäänkin aamulla töitä mutta olen sen verran väsynyt ja vähän flunssainen että taidan jättää väliin, varsinkin kun minulla ei ole mitään sellaista mitä olisi ollut pakko tehdä juuri tänään. Viikonloppunakin ehtii vaikka. Tai maanantaina.

Syy siihen miksi olen vähän väsynyt on eilinen turistimatka Saloon. Se oli kauhean hauska reissu, seura oli loistavaa ja vaikka en välttämättä haluaisikaan asua siellä niin siellä oli aika hyviä kirpputoreja.
Ensimmäiseltä kirpputorilta löysin lattialta kultasormuksen ja hyllystä lakanoita verhoiksi muutettaviksi. Kun palautin sormuksen sain vuolaat kiitokset ja ehkä alennusta löydöistäni.
Toiselta kirpputorilta löytyi hömppää ja pari lankarullaa.
Kolmatta emme/en ehtineet käydä kokonaan läpi, olisi pitänyt ehkä arvata että Suurkirppis saattaa olla nimensä veroinen. Hömppää ja turkulaisen tehtaan valmistamia hakasia.
Sitten lankakauppoja. Ensimmäinen oli vähän outo, mutta ostin kuitenkin lankaa virkkausjuttuihin (vaaleanpunaista!). Toisen omistajalla on blogi ja hän oli kauhean ystävällinen ja kutsui meidät Salon neuletapaamiseen. Kaupasta löytyi ohuen ohuita koukkuja virkkaukseen.
Sitten kävimme suoramyyntimyymälässä, jossa oli suoramyynnin lisäksi hämmentävää krääsää. Ostimme kaikki leipäjuustoa, joka ei ollut erityisen suoramyyntiä mutta halvempaa kuin lähikaupassa.
Ja sitten menimme neuletapaamiseen. Oli jo vähän nälkäkin joten se sopi hyvin. Salolaiset suhtautuivat meihin todella ystävällisesti, oli hauskaa ja turistit tietysti mielellään tapaavat paikallisiakin!
Ja sitten ajoimme takaisin Turkuun.

Paluumatkalla mietimme kaupunkien väkilukuja ja olimme vähän väärässä esim. Kaarinan suhteen. Se on isompi kuin Raisio tai Naantali, vaikka ei uskoisi. Ja Naantali on oikeasti tosi pieni, se vain näyttää suuremmalta turistijuttujen takia. Ja Salo on kaikista isoin (niistä), se ei yllätä. Turussa on vähemmän asukkaita kun kuvittelimme, Jyväskylä on vain salollisen verran sitä pienempi (kiitos Maalaiskunnan).

Jos joku jostain syystä haluaisi kokeilla nappipitsikukkajuttujen tekemistä, niin minulla on muutamia vinkkejä:

Tarvikkeet
1. Kangastilkkuja. Minun käyttämäni kankaat ovat olleet Eurokankaan palalaareista mutta niiden henkeen sopisi parhaiten kierrätetty kangas. Esimerkiksi vaikka vanha jauhosäkistä tehty tyynyliina. Vanhojen vuodevaatteiden suhteen minulla on ollut paras tuuri ehkä hyväntekeväisyyskirpputoreilla. Muualta olen ostanut rikkinäisiä, niiden hinta on ollut aika alhainen. Olen nimittäin niin pihi etten aio maksaa kuutta euroa lakanasta, kaksi on ehkä rajani. Huopakin toimii hyvin eikä sen purkautumisesta tarvitse välittää.
2. Lankaa. Minä olen ostanut lankani lähinnä kirpputoreilta, hyväntekeväisyyskirpputorit ovat olleet tässäkin suhteessa parhaita. Langan pitää olla mahdollisimman ohutta, jos haluaa herkän lopputuloksen. Helmilanka saattaa toimia ihan hyvin ja muliinilankakin (siinä saa vaikka minkälaisia värejäkin), siitä voisi ehkä käyttää paria säiettä jos haluaa oikein ohuen. Aivan ohutta virkkauslankaakin saa, tosin se saattaa olla kallista. Katselin eilen Salon lankakaupoissa ja toisessa oli nypläyslankaa joka olisi toiminut hyvin mutta maksoi yli kympin. Luulen että parhaiten aivan ohutta virkkauslankaa löytää oikein perinteisistä käsityöliikkeistä, sellaisista jotka myyvät kirjontapaketteja ja nypläysvälineitä eikä sellaisista jotka myyvät trendikkäitä neulelankoja. Minä olen kyllä löytänyt lankaa hyvin kirpputoreiltakin, yleensä hyväntekeväisyyskirpputoreilla on joku nurkka jossa on käsityötarvikkeita, sieltä voi tehdä vaikka mitä löytöjä. Jos haluaa kokeilla yhden kukan tekemistä niin muliinilanka voi olla paras vaihtoehto, sitä ei ainakaan jää jäljelle ylimääräistä. Tuli vielä mieleen että olen värjännyt oikein valkoista lankaa teellä, tai oikeastaan rooiboksella, vain tiputtanut valmiin kukan teekuppiin pariksi tunniksi, siitä tulee vähän rusehtava.
3. Koukku. Koukkujen ostoon pätee sama kuin langan, paras paikka on ehkä oikein perinteinen käsityöliike. Ostin eilen kaksi koukkua jotka olivat ilmeisesti jäämistöä edellisen omistajan ajoilta (ja olin toinen ihminen ikinä joka kysyi niitä). Koon 15 koukun mukana tuli hauska suojus suojaamaan päätä, se on todella terävä. Seuraavaksi suurempaa kokoa 14 näytti olevan Anttilassakin, ainakin Salossa. Voi olla että aluksi haluaa kokeilla vähän isommalla koukulla, varsinkin jos käyttää muliinilankaa. Noita koukkujakin saattaisi olla hyväntekeväisyyskirppiksillä, mutta en ole ikinä nähnyt niitä. Itse olen käyttänyt mummolastani perimiäni, on vähän mysteeri kenelle ne ovat kuuluneet sillä mummoni ei ollut todellakaan käsityöihminen, tai ainakaan neuloja tai virkkaaja.
4. Nappi. Niitä saa tietysti nappikaupoistakin uusina mutta minusta henkeen sopii parhaiten käytetyt. Olen käyttänyt vanhoja helmiäisnappeja, ne ovat herkkiä. Nappeja saa taas niiltä hyväntekeväisyyskirppiksiltä mutta niiden valikoimat ovat yleensä aika ankeat. Itse kasvatin kokoelmaani Ebayn avulla mutta voi olla että jos haluaa vain kokeilla (jos joku haluaa) mahdollisimman helposti niin nappi kannattaa ostaa nappikaupasta. Kannattaa ehkä etsiä sellainen kauppa, joka näyttää siltä että siellä on tavaraa useammalta vuosikymmeneltä. Turussa sellainen löytyy Yliopistonkadulta enkä ikinä muista sen nimeä.
5. Rintaneulapohja tai magneetti. Näitä saa askarteluliikkeistä eivätkä ne ole yleensä pahan hintaisia. Paikallisesta sai pussillisen magneetteja jollain reilulla eurolla ja noin neljä rintaneulapohjaa samalla hinnalla suunnilleen. Jos käyttää magneettia niin tarvitsee myös liimaa, olen käyttänyt vain Erikeeperiä mutta parempiakin varmasti on.
6. Harkkosakset. Eivät ole pakolliset jos ei välitä reunojen rispaantumisesta tai keksii jonkun tavan sen estämiseksi tai käyttää huopaa.

Työvaiheet
1. Ensin virkkaan kukan. Olen tehnyt niitä omasta päästäni, esim. 8 kjs (onko tuo ketjusilmukan lyhenne? Tässä on nyt) renkaaksi, siihen sopiva määrä pylväitä, sitten vaikka kerros jolla tehdään kaksi pylvästä yhteen pylvääseen, kaksi kjs, hypätään yhden pylvään yli ja toistetaan. Muutama tuon tyyppinen kerros ja sitten terälehdet, olen yleensä vain tehnyt ketjusilmukkakaaria ja seuraavalla kerroksella niihin kiinteitä silmukoita. Mikä tahansa kukan ohje toimii, niitä löytää esim. tuolta. Kukan keskustassa ei kannata olla kauheasti yksityiskohtia, nappi peittää ne kuitenkin. Toinen langanpää kannattaa jättää niin pitkäksi että sitä voi käyttää ompelemiseen lopuksi, pääsee helpommalla.
2. Sitten leikkaan kankaista suunnilleen ympyröitä. Olen käyttänyt kahta kerrosta mutta niitä voi olla enemmänkin kankaista riippuen tai vähemmänkin. Minusta on parempi jos ympyrä ei ole täydellinen, joten leikkaan ne hyvin vapaalla kädellä.
3. Sitten laitan kankaat, kukan ja napin päällekkäin ja ompelen kiinni, samaan tapaan kuin jos ompelisin nappia vaatteiseen (paitsi ettei tuohon tarvitse jättää napille "vartta").
4. Jos lankaa jää niin sillä voi ommella myös rintaneulapohjan kiinni. En tiedä mikä on siihen virallinen tekniikka mutta pohjissa on reikiä ja ompelen ne kiinni kankaaseen molemmilta puolilta. Sen voisi varmaan myös liimata mutta vältän liimaa aina kuin vain voin, esteettisistä syistä. Ja ommellun neulan voi irrottaa ja tehdä kukasta vaikka magneetin. Jonka teen vain liimamaalla magneetin kukan taakse. En tiedä onko kaikissa magneeteissa niin että toinen puoli ei ole magneetillinen mutta käyttämissäni ainakin on. Pitää olla vähän tarkka.
5. Sitten kukka on valmis!

Jos joku innostuu tekemään tuollaisia itsekin niin olisi hauskaa nähdä niitä. Tuo ei ole tippaakaan omaperäinen malli periaatteessa mutta luulen että niihin saa vaikka minkälaista henkeä väreillä ja muulla.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vähän jäi hämäämään kun et lainkaan maininnut kenen kanssa olit liikkeellä :)


Fanta

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Turun neulojien (tai siis kahden heistä), ei mitään sen salaperäisempää :)

Tuomi kirjoitti...

Kiva kun tulitte kylään ja tervetuloa toistekkin! Kukat mitä teet ovat kauniita ja kassi oli todella kaunis. Mukavaa kevään jatkoa ja paljon aurinkoa!!

tohveli kirjoitti...

Kuski ilmoittautuu! :)
Retki oli hauska ja seura mitä mainiointa! Ykskaks yllättäen neuletapaamiseen pääseminen vaan jotenkin kruunasi koko päivän...

Susu kirjoitti...

Kiva kun kirjoitit kukan ohjeen! Ohje on tosi yksityiskohtainen (ja ketjusilmukan lyhenne ihan oikein). Napeista tuli mieleen, että jos joskus heittää vanhan vaatteen pois niin niistäkin kannattaa ratkoa napit talteen.

Mari kirjoitti...

Hellou! Oli kiva, kun kävitte moikkaamassa meitä KIP:ssä :) Tervetuloa toistekin!

PS. Nyt kuntaliitoksen jälkeen Salossa on todella paljon asukkaita. 90-luvun alussa Jyväskylässä taisi olla opiskelijoita saman verran kuin Salossa asukkaita!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Haastekukkanen tuli onnellisesti perille :) Kiitos! Se on tosi kaunis, kuin myös origamikirjekuori sen ympärillä.

-annakaisu

Blog Widget by LinkWithin