Asioita, joita olen tehnyt. Synttärikakku (kai 35-vuotiaana saa olla niin lapsellinen kuin haluaa, tuli mieleen kun ystävien neljävuotiaalla on sama lempielokuva kuin minulla) ja vähän liian lyhyt kesämekko (sain muuten tuona päivänä äärettömän hyvää palvelua Stockmannilla, en tiedä johtuiko se asusta).
***
Kirja, jonka lukemista olet harkinnut pitkään
Kate Atkinson: A God in Ruins
En tiedä voinko varsinaisesti sanoa harkinneeni tämän kirjan lukemista pitkään, olen odottanut sitä yli vuoden mutta varsinaisesti kirja ilmestyi vasta tänä keväänä. Atkinson on ollut lempikirjailijoitani silloinkin kun olen lukenut lähinnä hömppää. Törmäsin hänen kirjoihinsa 90-luvulla, vaikutuin niiden outoudesta, nautin hänen Jackson Brodie -dekkareistaan ja hänen edellinen kirjansa, Life After Life on luultavasti paras kirja, jonka olen lukenut tällä vuosikymmenellä (tai vuosisadalla). A God in Ruins on rinnakkaisteos sille, se kertoo sen päähenkilön veljestä ja tämän elämästä halki 1900-luvun. Kirja on kyllä hyvin kirjoitettu ja pidin sen epäkronologisesta rakenteesta ja henkilöhahmot olivat monitahoisia ja eläviä mutta lopulta en pitänyt siitä niin paljon kuin Life After Lifesta. Mutta Atkinsonin aavistuksen verran huonompi kirjakin on hyvä.
Kirja, jonka nimessä on väri
Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet
Kirjan nimessä ei ehkä ihan varsinaisesti ole väriä mutta väreillä on suuri merkitys kirjassa. Ehkä ensimmäinen Keltaisen kirjaston kirja, jonka olen lukenut. Meille on tulossa loppuvuodesta toinen Murakamin kirja lukupiiriin ja tämä sijoittuu osin Suomeen, mikä oli tarpeeksi herättämään kiinnostukseni kirjastoautossa. En ole lukenut muuta häneltä niin en tiennyt oikein mitä odottaa mutta kirja oli ainakin niin kiinnostava että valvoin liian myöhään saadakseni luettua sen loppuun. Kuvittelin että se olisi ollut rankempi kokemus, kirja kertoo miehestä, jonka ystäväjoukko oli hylännyt yllättäen, ajattelin että samaistuin siihen ja päähenkilön värittömyyteen. Kirja olikin yllättävän helppolukuinen, pidin siitä miten menneisyyden salaisuuksia selviteltiin vähän melkein dekkarityyliin eikä mitenkään erityisen tunteisiinvetoavasti. En pitänyt siitä miten suuri osa mysteereistä jäi selviämättä mutta ehkä se kuuluu tällaisiin taiteellisempiin kirjoihin.
Kirja, jonka nimessä on numero
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
Tässä ei ainakaan joutunut huijaamaan että sai sen mahtumaan lukuhaasteeseen. Luimme lukupiirissä viime kesänä Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa. Inhosin sitä, sen ylipitkää tarinaa, tylsiä mutta samalla tympeän omahyväisiä henkilöitä (oletan että se oli tarkoituksellista), hometta, sadetta, sieluja. Minulle ei siksi ollut kovin suuret odotukset tätä kirjaa kohtaan mutta voi ehkä sanoa että yllätyin positiivisesti. En olisi ikinä itse tarttunut kirjaan mutta kirjastossa sai toukokuussa täyttää lukureseptilomakkeen, jonka perusteella henkilökunta suositteli kolmea kirjaa. Minä taisin kirjoittaa, että inhoa onnettomia loppuja, tulehtuneita ihmissuhteita ja pidän taitavasta juonenkäsittelystä ja maailmankuvauksesta. Tämä oli yksi niistä, perustelu taisi liittyä huumoriin. Henkilöt olivat edelleen omahyväisen tylsiä ja kirjoitustyylissä oli ärsyttäviä piirteitä mutta tarina oli huomattavasti mielenkiintoisempi ja mukaansatempaavampi.
Kirja, jota kirjaston henkilökunta suosittelee sinulle
Jennifer Egan: Sydäntorni
Tämäkin on lukureseptikirjoja enkä oikein tiedä mitä ajatella siitä. Maailma oli rakennettu taitavasti, keskiaikainen linna tuntui yhtä todellisesta kuin amerikkalainen vankilakin ja henkilöiden päänsisäinen maailma. Kaikenlaisia asioita tapahtui, monikerroksellisesti ja taiteellisesti mutta helppolukuisesti. Onneksi en joudu kirjoittamaan kirjoista, saati analysoimaan niitä.
2 kommenttia:
Eräs omia suosikkiromaanejani on Halldór Laxnessin Atomiasema. Minusta siinä on samaa tyyliä kuin Kate Atkinsonilla, lähinnä englantilaistyyppisessä kielessä ja jonkin verran absurdissa kuvauksessa.
Kiitos, se vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Lähetä kommentti