29.11.2007

Löysin Minhin blogista joulukyselyn, joka tuntu sopivan hyvin tunnelmaani (minun on uskoa että on vielä marraskuu). Täällä näyttää viimeinkin talvelta, juuri sopivasti siihen nähden että ainoat talvikenkäni ovat kylässä suutarin luona ainakin huomiseen. Aika huvittavaa, kun ajattelin että nyt on sopiva aika viedä ne kun niitä ei kuitenkaan tarvitse vielä.

1. Missä vietät joulusi tänä vuonna?
Meillä on ollut tapana viettää uusperhejoulua viime vuosina, ensin pikkujoulut isän luona jonain viikonloppuna ennen joulua (luulen että minäkin menen sinne yöksi tänä vuonna, jos ottavat), sitten äidin luona.
2. Keiden kanssa? Sisko ja miehensä molempiin paikkoihin, ja minä itse tietysti. Tätini saattaa tulla kylään perheineen jonain joulun pyhänä mutta muuten meillä ei hirveästi harrasteta vierailuja.
3. Mitä olet pyytänyt joululahjaksi? Taisin vihjaista äidille että näin yhdessä kaupassa hauskat pyjamanhousut joissa on mustia ja punaisia kukkia. Haluaisin myös leivänpaahtimen, mutta en taida kehdata pyytää.
4. Mitä aiot antaa joululahjaksi? Olen vähän kriisissä sen suhteen, äidin villasukat ovat jumittuneet (ja poistaneet ongelman siitä annanko isälleni ja äitipuolellenikin sukat, en ehdi neuloa niitä, jos nykyinen lahjaideani epäonnistuu niin voisin antaa heille sukkalahjakortin, joka oikeuttaa heidät saamaan toiveidensa mukaiset villasukat). Siskon ja miehensä lahja on vielä aika epävarma.
5. Aiotko koristella joulukuusta? Meillä ei ole ollut koristeltavaa joulukuusta ehkä 90-luvun alun jälkeen, joten en. Minulla on kyllä kokoelma hienoja joulukuusenkoristeita, ne ripustetaan äidin ikkunoihin ja muualle sopiviin paikkoihin. Lahjat ilmestyvät meillä olohuoneen pöydän päälle ja alle.
6. Aiotko leipoa pipareita/joulutorttuja? Olen jo leiponut yhden erän pipareita ja varmasti leivon lisää. En ole aivan varma siitä teenkö piparkakkutaloa, se on ollut hieman stressaava velvollisuuteni. Joulutorttuja en leivo, ne eivät juuri kulu meillä mutta leivomme kyllä vaikka mitä muuta, paria laatua pikkuleipiä ja jotain kakkua ainakin. Joinain vuosina olemme leiponeet aivan järkyttävän määrän ties mitä.
7. Aiotko syödä joulukinkkua? En, olen inhonnut sitä pienestä asti. Minulle on kerrottu että näin joskus parivuotiaana sianruhoja telkkarissa ja järkytyin kauheasti, sen jälkeen en ole syönyt kinkkua mutta tuskin niillä on yhteyttä. Se vain maistuu pahalta. Minulle sopisi paremmin vaikka lammaspaisti (mitä muuten meillä taitaakin olla pikkujouluissa) mutta siskoni on intohimoinen kinkun ystävä.
8. Entä laatikoita? Inhoan perunalaatikkoa, porkkalaatikko menee ja lanttulaatikko on hyvää. Syön niitä savu- ja graavikalojen kanssa.
9. Aiotko laulaa joululauluja? Tuskin, en laula julkisesti.
10. Aiotko juoda viiniä? En, koska en pidä siitä. Saatan juoda kaneli-inkivääriolutta, jota onnistuin löytämään eilen Stockmannilta, join sitä jossain muinaisessa blogimiitissä ja se oli hyvää, viime jouluna sitä ei löytynyt mistään.
11. Missä vietit viime vuoden joulun? Ensin isän luona, sitten äidin luona.
12. Mikä on ensimmäinen muistamasi joulu? Lapsuuden jouluista minulla on lähinnä sekalaisia muistoja, en tiedä yhtään mihin vuoteen ne sijoittuvat. Parhaiten on jäänyt mieleen se kun pihan lapsiperheet kokoontuivat yhteistaloon, jonne tuli joulupukki, joka jakoi jokaiselle lapselle yhden lahjan. Odottavan aika oli kauhean pitkä. Yhteistilaisuuden jälkeen menimme kotiin, jossa joulupukki oli käynyt sillä välin. Kesti pitkään ennen kuin tajusin miksi äiti jäi aina järjestelemään jotain kun me muut menimme jo edeltä.
13. Entä ensimmäinen muistamasi joululahja? Ei mitään muistoa. Muistan kyllä yhden vuoden kun siskoni sai kaksi isoa lahjaa ja minä vain pieniä, se tuntui kauhean epäreilulta vaikka minun lahjani olivatkin rahallisesti arvokkaampia (sain kameran, siskoni potkukelkan, muun muassa).
14. Kun olit lapsi, koristelitko kuusen? Koristelin.
15. Onko jotain, mitä toivoit monta vuotta joululahjaksi, muttet koskaan saanut? Toiveeni taisivat muuttua joka vuosi.
16. Tuleeko teille vielä joulupukki? Tulee, isän luo. Meidän pukkimme on kyllä hieman originelli hahmo ja urheilullinen, joku vuosi hän sauvakäveli paikalle.
17. Miten uskosi joulupukkiin lopahti? En varsinaisesti muista uskoinko ikinä oikein tosissani. Ainakaan uskon loppuminen ei ollut mikään traumaattinen kokemus. Meillä kotona ei edes käynyt joulupukkia, vain yhteistalossa.
18. Pelkäsitkö pienenä joulupukkia? En muista mutta en ehkä, en ollut mikään pelokas lapsi.
19. Pelkäätkö joulupukkia nykyään? Minulla on niin paljon muutakin pelättävää.
20. Onko täällä kilttejä lapsia? Minun lähipiirissäni ei ole lapsia oikeastaan lainkaan.
21. Katsotko jouluisin jouluelokuvia? En, emme oikeastaan katso juurikaan telkkaria jouluna. Käymme kyllä yleensä elokuvissa porukalla jos sopii aikatauluihin, Kultainen kompassi houkuttelee tänä vuonna.
22. Jos katsot, mitä?
23. Entä katsotko joulukalentereita telkkarista? En, kun ei ole.
24. Onko sinulla joulukalenteria? Minkälainen? On, kolme. Yhden sain äidiltä nimipäivälahjaksi, se on todella hauska, toinen tuli pyytämättä Turun sanomilta (en ole tilaaja) ja kolmas SPR:ltä (täytyy muistaa maksaa se). Kaikki ovat kuvakalentereita.
25. Onko sinulla mitään tiettyjä joululauluja, joita tykkäät kuunnella? Pidän joululauluista jotka eivät ole liian pirteitä, mukahauskoja tai uskonnollisia tai synkkiä.
26. Lempijoululaulusi? Ehkä rekipolska (erityisesti Sakari Kukon ja kumppaneiden versiona, löysin sen viime jouluna). Pidän myös Lauluyhtye Rajattoman joululauluista, erityisesti Joulun nei'eistä, jos se oli nyt nimi. Ja tiernapojista. Oulussa asuessani kävin katsomassa tiernapoikakilpailuja ja niissä on kyllä oma tunnelmansa. Suosikkini on ehkä se laulu jossa lauletaan Keisari Aleksanterista.
27. Esiinnyitkö koskaan koulun joulujuhlissa? Esiinnyin. Yksi vuosi on jäänyt hyvin mieleen, taisimme olla kuudennella luokalla. Opettajamme valitsi luokan pisimmät tytöt (minä kuuluin siihen porukkaan, enpä kyllä ole kasvanut sen jälkeen kymmentä senttiäkään, hyvä jos viisi), meitä oli ehkä neljä ja tanssimme opettajamme suunnitteleman oudon noitatanssin. Meillä oli mustat kaapumaiset mekot ja hiukset krepattuina (vuosi oli -92) ja liehuimme jonkinlaisen joikauksen tahtiin. Se oli ehkä hieman outo ohjelmanumero ala-asteen joulujuhliin mutta aika hauska. Olin varmaan joskus muulloinkin mukana mutta tuo on jäänyt parhaiten mieleen.
28. Miksi/miksi et? Se vain tuntui luontevalta. Sen jälkeen en kyllä ole esiintynyt.
29. Miten tahtoisit viettää joulusi? Kenen kanssa? Missä? Haluaisin ehkä joskus viettää joulun jossain mökissä maalla, siellä olisi valtavasti lunta ja niin pimeää että tähdet näkyisivät kunnolla. Muuten vietän mielelläni juuri tällaisia jouluja (varsinkin kun tänä vuonna minun tarvitsee kulkea vain kahden paikkakunnan väliä, en kaipaa lainkaan junamatkaa Oulusta Turkuun).
30. Onko teilla varsinainen joulu 24. vai 25. päivä? Sekä että, riippuen siitä millainen aikataulu siskollani ja hänen miehellään on. Olemme joskus olleet aaton äitini kanssa kahdestaan ja antaneet toisillemme lahjat silloin ja sitten joulupäivänä olemme viettäneet toisen aaton siskon ja miehensä kanssa. Ja tietysti meillä on ennen joulua ne pikkujoulutkin, jotka vietetään aattotunnelmissa.
31. Pidätkö joulusta? Miksi? Jos juhlaan kuuluu leipomista ja askartelua ja koristelua ja lahjojen antamista ja hyvän ruuan syömistä ja läheisten kanssa oleskelua niin totta kai minä pidän siitä, siinähän yhdistyvät suunnilleen kaikki suosikkiasiani. Juhlin joulua valon juhlana ja läheisyyden enkä tunne minkäänlaista huonoa omaatuntoa siitä että olen varastanut kristittyjen juhlan, niinhän he itsekin tekivät. Minun jouluni ei myöskään ole erityisen kaupallinen, suosin käsintehtyä ja laatua ja vähän erilaisia juttuja.

Ei kommentteja:

Blog Widget by LinkWithin