27.8.2008

Videot, viimeinkin

Nukuin eilen kahdet päiväunet, ehkä kahdeksan tunnin yöunien jälkeen. Voi olla etten ole ihan terve. Toisaalta nukuin viikonloppuna niin huonosti ettei ole ihme jos minulla on vähän univelkaa.

Jollain naapurillani ei ilmeisesti ole univaikeuksia, päinvastoin. Joka aamu kuuluu pariin otteeseen pätkiä Stand By Mestä (joka jää sitten soimaan päässäni), oletan että se on hänen herätysäänensä. Kadehdin vähän ihmistä joka pystyy nukkumaan sellaisessa metelissä ja niin pitkään (tosin varmaan hänelle kuudelta herääminen on kauhean aikaista). Itse en tarvitse nykyään herätyskelloa lainkaan, en vaikka minulla olisi jotain menoja aamulla.

Löysin eilen metsästä kaksi puolikypsää metsämansikkaa. Outoa.

Minulla on lauantaina työkeikka Tampereella, valokuvausta. Se hirvittää vähän vaikka he tietävätkin etten ole ammattilainen ja kuvat tulevat nettiin. Se voi kyllä olla aika hauskaakin. Toivottavasti "flunssani" tajuaa kadota ennen viikonloppua.

Sain viimein videoni YouTubeen, kaikki viisi osaa kotivideoni toisesta osasta (jouduin editoimaan niitä niin että jotkut pätkät loppuvat vähän töksähtäen). Kuvittelin että koko juttu olisi ollut alle kymmenen minuuttia mutta olin väärässä. Minun piti kertoa eräistä esineistä jotka ovat minulle tärkeitä mutta ensimmäiset kaksi pätkää käsittelevät suhdettani videokuvaamiseen (sen piti olla vain lyhyt anekdootti alkuun...).
14 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Ensin ajattelin, että videot olisi kannattanut jakaa useampaan postaukseen. Ajattelin, että kestävät liian pitkään yhdeltä istumalta katsottaviksi.

Sitten aloin katsoa ensimmäistä ja mennä hujahutin loppuun asti taukoa pitämättä! Mikä niissä koukutti? Se, että tarinoinnin vauhtiin päästyäsi unohdit kameran ja puhuit uskomattoman vapautuneesti (vrt. poikani sanoi mulle viikonloppuna, että minun videoni ovat sillä tavalla yli puhuttuja kuin Greta Garbon elokuvat! Eli paljon olisi opittavaa, että niistä saisi yhtä luonnollisen kuin sinulla)

Ok, ettei silkaksi siirapiksi menisi: otoksissasi on leikkaamisesta huolimatta edelleen paikoitellen jahkaavaa tyhjäkäyntiä, mutta sen kestää niistä välittyvän intiimiyden vuoksi. Nämä pätkät eivät edes yritä olla jotain "oikeita video-ohjelmia".

Esineet auttavat. Kun niihin keskittyy täysillä, unohtaa itsensä ja pelon siitä "miltä minä näytän". (Vastaavaa tekniikkaa ne käyttivät TV2:n juontajakurssilla taannoin. Siellä piti kertoa oman käsilaukun tavaroista, että pääsisi irti maneereistaan.).

Mulla on nyt videot ja tarinat hiukka sekaisin päässäni, kun katsoin ne yhteen pötköön. Jotenkin aktivoiduin eniten siinä jaksossa, jossa esiteltiin se puulaatikko. Nailonsukkamurhaajasta muistin elävästi yhden oman lapsuuteni tarinan. Istuimme sulloutuneena suljettuun vessaan, kun pelkäsimme, että kirkkokujalla parkissa olleen bussin perässä majailee nailonsukkamurhaaja, joka tulee ja tappaa meidät. Toinen mikä siitä tuli mieleen oli yksi Heinolan kurssi, jossa väkerrettiin laatikoita. Minulla on niistä kuvia, taidan joskus esitellä niitä laatikoita!

Oikeastaan ajattelin sanoa edellisessä kappaleessa ihan muuta, mutta tuli noita mielleyhtymiä... Niin, ajattelin sanoa, että olisi hyvä, jos jotenkin kuvailisit noita videoitasi, jotta myöhemmin löytäisi helpommin just sen pätkän, jota ajatteli jossain tilanteessa katsoa tai käyttää. Tämä tarve korostuu vielä sitä varten, että kaikki osat ovat oikeastaan pätkiä yhdestä ja samasta videosta, jossa istut samoissa vaatteissa kameran edessä. Yksi konsti auttaa videoiden toisistaan erottamisessa olisi jo se, että pysäytyskuvat jotenkin erottaisi toisistaan, esim. käytetyistä vaatteista.

Yritän ehtiä iltapäivällä kommentoimaan myös puhuen, mutta nyt on pakko ruveta töihin!

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Hyviä huomioita.
Minun piti alun perin jakaa videot mutta jostain syystä päätin laittaa ne yhteen postaukseen, en kyllä nyt muista miksi :)
Olen nyt oppinut sen että kannattaa ehkä suunnitella enemmän, vaikka en haluakaan harjoitella tai käsikirjoittaa (tosin minimaalisen ohjaajakokemuksen perusteella uudelleen kuvaaminen on hyvä idea) ja oikeasti pitää silmällä kelloa. Olen vieläkin vähän järkyttynyt siitä että minulla riittää juttua yli tunniksi ilman mitään vaikeuksia, tiivistäminen tekisi hyvää. Noissa on myös ongelmana se että ne niissä on vain yksi otto mikä tekee leikkaamisesta hankalaa, olisin voinut pysäyttää kameran eri esineiden välissä, jos olisin tajunnut että siinä menee niin kauan, samoin jättää ensimmäisen tarinan kokonaan pois. Minulla on vielä jäljellä ainakin puoli tuntia videomateriaalia, luulen että yritän editoida sitä tehokkaammin ja käyttää osaamiani editointikikkoja. Niissäkin minulla on samat vaatteet, eri asu on kyllä hyvä idea. Ja videoiden kuvailu. Jostain syystä en ole halunnut kertoa niistä kauheasti YouTubessa kun ajattelen että ihmiset löytävät ne muuten liian helposti mutta en tiedä mitä pahaa siinä olisi.

Minusta sinä olet kauhean tyylikäs ja lämminhenkinen ja varma esiintyjä, olen siitä vähän kateellinen :)

Jani kirjoitti...

Sainpa räkänaurut, kun kerroit niistä "tekotaiteellisista" videokokeiluista.

Minusta tuota äidin mainitsemaa tyhjäkäyntiä ei ole liikaa, vaikka minä olenkin ehkä siitä vähän poikkeuksellinen, että minusta juuri nuo tuollaiset hiomattomuudet ovat hienoa. Varmaankin se joka tapauksessa hioutuu lopulta kokonaan pois. Hioutuminen on jo alkanut, sen näistä huomaa.

Vaikkei leikkaamistakaan toisaalta tarvitse pelätä. Ainakin amerikkalaisten vlogaajien parissa tuntuu olevan hyvin tavallista tehdä nopeita leikkauksia, eli kaikki hidastukset, jahkailut ja hiljaiset kohdat on saksittu pois. Kaikkea ei siis tarvitsekaan saada purkkiin yhdellä otolla, vaan kustakin otosta voi kursia parhaat osuudet yhteen. Tosin minusta sinun tyyliisi sopii jotenkin paremmin tällainen rauhallinen tahti pausseineen, mutta sekin on ehkä vain sitä minun hiomattomuudenkaipuutani.

En tiedä viittasitko loppujen töksähtävyydellä siihen, mutta minä olen huomannut, että YouTube-videot tuntuvat usein loppuvan hiukan kesken. Epäilen, että joko se niiden videonkäsittely pudottaa aina videon lopusta pätkän pois, tai sitten se toistorutiini katkaisee sen toiston pikkuisen liian aikaisin. Esimerkiksi tuo näistä ensimmäinen katkeaa minulla kesken lauseesi. Siksi suosittelen jättämään videopätkän loppuun vähän (sekunti tai kaksi) ylimääräistä, mikäli vain materiaali antaa myöten.

"Jostain syystä en ole halunnut kertoa niistä kauheasti YouTubessa kun ajattelen että ihmiset löytävät ne muuten liian helposti mutta en tiedä mitä pahaa siinä olisi."

Videoiden löydettävyydessä ei ole mitään pahaa, sen sijaan haluat ehkä harkita sitä kannattaako videoita altistaa YouTubessa riehuvien apinoiden kommentoinnille. Siellä vallitsee täydellinen yläastemeininki mitä kommenttien laatuun tulee (ehkä kirjaimellisestikin, käyttäjien keskimääräisen iän suhteen), ja lisäksi sinne laitetut videot saavat myös jonkin verran kommenttispämmiä ("tule katsomaan alastonvideoitani osoitteessa..."). Kannattaa siis ainakin pitää mielessä mahdollisuus sulkea videoiden kommentointi (videokommentoinnille on erillinen valinta, eli sen voi jättää päälle vaikka tekstikommentoinnin sulkisikin). Videon kuvaukseen voi aina liittää linkin omaan blogiinsa, jolloin täysääliöiden kynnys tulla häiriköimään on astetta korkeampi, kun pahoinvointia joutuisikin yhtäkkiä purkamaan julkaisijan omalla reviirillä YouTuben Villin Lännen sijasta.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Ne tekotaiteelliset videot olivat kyllä aika huvittavia. Se ensimmäisen videokurssin video harmittaa minua vieläkin, meillä oli jo idea huomattavasti vähemmän tekotaiteelliseen (siinä olisi ollut jopa onnellinen loppu, jota ei voi ikinä olla tekotaiteessa) mutta kun opettaja sanoi että kurssista voi saada kiitettävän vain jos video perustuu omaan ideaan niin eräs ryhmämme jäsen kirjoitti kotonaan käsikirjoituksen ja sai muut suostumaan siihen, minäkin jouduin sitten. Muistin juuri että eräs jakso kuvattiin kotitaloni kellarissa joka oli kuin suoraan kauhuelokuvasta. Ainakin näimme vaivaa sen eteen, vaikka se muuten olikin aika outo.

Töksähtävyydellä tarkoitin juuri sitä että laude saattaa jäädä kesken, iMoviessa oli todella hankalaa editoida oikein tarkasti ja kun en tajunnut pitää taukoja osien välillä tuli siitä vähän huono. Voi tietysti olla että YouTubekin tekee jotain. Jatkossa täytyy muistaa että jos kuvaa vain yhden otoksen niin kannattaa pitää taukoja järkevissä paikoissa niin että voi editoida halutessaan. En halua tehdä mitään kauhean ammattimaista tai sliipattua, katsojamukavuus on tärkeämpää :)

En tiedä pelkäänkö häirikkökommentteja, en tiedä mitä he voisivat sanoa niin että se satuttaisi minua kamalasti enkä usko että videoni saisivat kauheasti ilkeitä kommentteja vaikka ne löytäisikin helpommin. Enemmän minua kai hermostutti se että puhuu omalla naamallaan asioista, entä jos joku tunnistaakin minut. Blogi tuntuu niin paljon intiimimmältä :) Luulen että pyrin videoiden kanssa siihen että vanhempanikin voisivat katsoa niitä, mikä tarkoittaisi ettei videoista olisi linkkiä blogiini. Ne tulevat myös todennäköisesti olemaan vähemmän tunnustuksellisia, mutta se tuntuu jotenkin luontevalta, että ne ovat enemmän yleisluontoisia tarinoita. Niin että tekstiblogilla on oma funktionsa ja vahvuutensa ja videoilla omansa eikä kumpikaan voi korvata toista.

Sun äitis kirjoitti...

Näkymätön,
hyvä, ettet jättänyt ensimmäistä tarinaa pois! Ainakin minusta oli kiva kuulla videotaustastasi.

Vaikka sanoin, että ensiksi ajattelin, että videot olisi voinut ripotella useampaan postaukseen, niin sitten jatkoin, että ne oli sittenkin kiva katsoa peräperä (ihan niin kuin minulle Täydellisiä naisia koneelta katsoessani tulee himo katsoa vielä yksi!).

Niistä selityksistä
Minulle esimerkiksi riittäisi ihan sillä tasolla, että kertoisit, mitä esineitä missäkin jaksossa esittelet. Esim. nyt kun (vielä tässä vaiheessa, saa nähdä kuin kiire oikeesti tulee) aion videokommentoida juttujasi myöhemmin, pitää uudestaan pikakelata tarinat. Muuten voi käydä niin, että nauhoitan kommentin väärän pätkän perään!

Jani,
en minäkään siitä verkkaisuudesta kärsinyt, mutta sitä varten mainitsin, kun monet ovat sensorttisia kommentteja omista pitkistä pölinöistäni antaneet. Siis että kannattaa ehkä tulla tietoiseksi tuosta.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Kävin lisäämässä tarkemmat kuvaukset videoille, olin eilen liian laiska :)

Sun äitis kirjoitti...

Kiits!

norsis kirjoitti...

Hui, koitin jättää kommenttia tuohon kakkososaan Youtuben puolelle, saa nähdä onnistuiko ollenkaan. Kokeilin tosi monta kertaa .movina kunnes tajusin ettei se sinne mene ja kun muutin sen .aviksi, niin laatu kärsi aivan järkyttävästi, mutta eipä sitten ainakaan erotu kaikki naaman yksityiskohdat niin selkeesti. En kehdannut kuvata yläviistosta, kuten valokuvat otan aina.

Ärsyttää, kun se alkuperänen oli niin hyvälaatunen ja nyt sit tommonen pikselimössöpuuro, kun en vaan saanu toimiin muuten XO

Tuolla ja lisäselitys siellä "more infossa"
http://www.youtube.com/watch?v=pVlPjPImh-A

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Kiitos hauskasta kommentista :) Ja videonne kuulostaa hauskalta ja suorastaan järkevältä verrattuna johonkin noihin meidän juttuihimme. Tuolivideo oli kyllä aika huvittava, se on niin primitiivistä huumoria että se nauratti kaikkia. Samoin se kellon oksennus, muiden teknisesti paremmille videoille ei naurettu yhtään niin paljon.

norsis kirjoitti...

Niin joo tuo kellon oksennuskin! Voin vaan kuvitella, miltä se näyttää! Oksentaa kello siis X)

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Siinä kellon oksentamisessa taisi olla mukana ääniefektejäkin, kellonsyöjä taisi olla aika estoton näyttelijä (toisin kuin minä, tosin sain sentään improvisoitua roolini). Oikeaa oksennusta ei onneksi sentään ollut mukana :)
Olisi kyllä oikeastaan hauskaa nähdä nuo videot taas, se nuoren naisen angsti minulla taitaa olla tallessa mutta noita muita ei.

Maurelita kirjoitti...

Hienoa juttua lisää ! Minusta olisi voinut olla samaan syssyyn kun ne kuuluvat erottamattomasti yhteen ; nyt piti klikkailla nähdäkseen peräkanaa. Mutta käyhän se niinkin.

Sisäinen gretagarbo-fani tarttuu varmaankin ideaan käsilaukun inventaariosta ; sitä olen tehnyt postauksena mutta eihän se ole samaa kuin live-paljastukset käsväskan uumenista...

Nuo esineet ovat ehdottoman hieno aihe ja koukuttavat takuuvarmasti.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

YouTube ei pidä kymmentä minuuttia pidemmistä jutuista, siksi se on niin monessa osassa :) Yritän jatkossa päästä sen alle.
Käsilaukku on videolla kätevämpi ja kiinnostavampi kuin pelkkinä kuvina, juuri tuollaisiin juttuihin minusta video sopii parhaiten.

Sun äitis kirjoitti...

En tiedä, mitä teen värin, mutta ei minun videokommettini tunnu tulevan sinun alkuperäisen postauksesi yhteyteen! No, kommentoin sitä nallevideota (tuli niin pilalle mennyt kuva, että pitää kokeilla uusiksi) ja nailonsukkamurhaajaa. Kommentit näkyvät sunaitisvideot -kohdalla.

Blog Widget by LinkWithin