9.10.2008

Angsti ja Maaria

Taidan laittaa itseni taas uutispimentoon. Olen ollut ahdistuneempi kuin pitkään aikaan ja luulen että se johtuu osittain lamapuheista. Pelkään lamaa, vaikka toisaalta minulla on tietysti vähemmän menetettävää kuin monilla muilla, olen jo valmiiksi työtön, minulla ei ole lapsia tai lemmikkejä tai autoa tai sellaista hurjaa asuntolainaa joita viime vuosina on otettu, olen tottunut köyhyyteen ja tulen toimeen aika vähällä. Pelkään vain että loputkin sosiaalituet poistetaan ja joudun asunnottomaksi ja päädyn asumaan sillan alle ja käyttämään huumeita ja kuolen surkeasti. Tai syrjäydyn muuten täysin. Tai koko maailmantalous romahtaa ja pitää elää ilman rahaa ja kuolen nälkään.
Mielenterveyteni ei ole kyllä ihan kunnossa. Heräilen taas neljän maissa enkä saa unta.

Yhden päivän kiloklubeilu vahvistaa sen mitä olen vähän epäillytkin; silloin kun syön terveellisesti (siis en herkkuja) syön aivan liian vähän. Eilinen lounaani (hyvää soijarouhe-linssi-herne-vihreäpapu-nuudeli-porkkana-peruna-palsternakkakeittoa) oli kyllä ehkä poikkeuksellisen kevyt mutta jouduin syömään illalla aika urakalla että pääsin edes melkein sopivaan laihduttajalle hyvään vajeeseen. Se on ollut aiemminkin ongelmani, että syön toisaalta liikaa herkkuja ja silloin kun jätän ne pois syön aivan liian vähän. Kun laihdutin Hollannin jälkeen sain blogissa neuvoja siitä miten minun pitäisi syödä pienempiä annoksia ja muuta sellaista mutta se ei ole ikinä ollut ongelmani, vaikka voikin tuntua oudolta että voi olla näin paksu ja syödä liian vähän. Ei anorektisen vähän mutta liian vähän kuitenkin. Syön myös liian vähän proteiinia ja yllättäen rasvaa. Kuitua ja kasviksia sen sijaan saan suunnilleen tarpeeksi.
En kyllä punninnut ruokia tarkasti joten tuo tulos ei ole tietenkään tieteellisen tarkka mutta suuntaa-antava kuitenkin. Liian vähäinen energian saanti saattaa osaltaan selittää väsymystäni.

Mutta mukavampiakin juttuja on. Päätin että yritän mennä sinne käsityömessuille jos minulla vain on millään varaa, että voin sen verran hemmotella itseäni. Matka ja pääsylippu maksaa parikymppiä ja jos minulla olisi tosiaan jonkinlaiset eväät mukana niin voisin selvitä koko reissusta vaikka jollain viidelläkympillä, siinä olisi käyttörahaakin. Täytyy katsoa ja miettiä ja laskea rahoja.

Ja eilen sain toteutettua kesästä asti suunnittelemani retken Maarian kirkolle (se on aika huvittavaa että täällä on myös Pyhän Katariinan kirkko, nuo viittaavat siskoni ja minun nimiin. Toisaalta ehkä huvittavampaa on se että ateistilapset ovat tärkeiden kristittyjen pyhimysten kaimoja, tavallaan). Se ei ollut mikään hurja retki (yhteensä pyöräilin vajaat 9 kilometriä), kävin kaupassa Prismassa parin kilometrin päässä (koska sieltä saa joitain juttuja halvemmalla ja tarvitsin jonkun syyn pyöräilyyn) ja kirkko on aivan sen vieressä, ehkä en juuri siksi saanut käytyä siellä. En käynyt nyt sisällä ihastelemassa hauskoja maalauksia, kävelin vain kirkon pihalla ja ihastelin ruskaa ja keskiaikaista kirkkoa ja sinistä taivasta. Muistin taas miksi muun muassa Turussa on niin mukavaa asua, kovin monessa Suomen kaupungissa (jos missään muualla) ei voi asua pyörämatkan päässä kolmesta keskiaikaisesta kirkosta, puhumattakaan kaikesta muusta mitä täällä on periaatteessa pyörämatkan ulottuvilla (Ruissalo, Liedon Vanhalinna, Aurajoki, erityisesti Halisten suunnalla, jne). Jätin tietysti kameran kotiin mutta onneksi on kännykkä jolla saa jonkinlaisia kuvia.

Kotimatkalla näin valtavan (ja vähän epämääräisen) lintuauran, sekin oli mukavaa (ja yhtenä päivänä näin metsässä puukiipijän, kiipimässä männyssä).

6 kommenttia:

Oola kirjoitti...

Pyhän katariinan kirkko on aivan uskomattoman soma, kaunis pieni kirkko. Olin siellä vuoden töissä aikoinaan. Paikkana suosittelen lämpimästi.

Mukavata törmätä messuilla!

Anonyymi kirjoitti...

Minut on kastettu Pyhän Katariinan kirkossa. Ja voi miten Turku on ihana!

seeds kirjoitti...

eivät sosaalituet laman aikana lakkaa, niiden tarvitsijoiden määrähn vaan lisääntyy.

Tuazophia kirjoitti...

Kasviöljy on avainsana rasvansaantiin. Sitä voi lorauttaa niin keittoihin, salaatteihin, patoihin, kastikkeisiin kuin melkein mihin vain ihan reilun annoksen ja siitä tulee terveellisiä rasvahappoja. Rypsi on terveellistä ja halpaa, mutta itse en aina käytä sitä, koska sen maku ei miellytä niin kovasti. Auringonkukka- ja oliiviöljy maistuvat paremmilta.

Halpa ja hyvä proteiinilähde on rahka, jos siitä tykkää. Itse käytän puolet rahkaa puolet jogurttia -seosta myslin tai hedelmien tai marjojen kanssa.

zache kirjoitti...

Pistetääs linkkivinkki tänäään alkavasta Etnia filmifestarista.

Joku noista ilmaisista dokkareista kannattaa melkeistä käydä kattomassa ihan vain siksikin, että näkee Dominon leffateatterikäytössä.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Oola, täytyykin tehdä joskus (ehkä ensi kesänä) retki Pyhän Katariinan kirkkoon, en millään muista olenko käynyt siellä sisällä, kuvittelen että olen mutta ei mitään muistikuvaa. Ulkoa olen sen kyllä nähnyt monta kertaa, sen sijainti on minusta aika hauska Ylioppilaskylän vieressä.
Ja oli hauskaa, toivottavasti törmätään jatkossakin :)

Anonyymi, Turku on kyllä aika ihana kaupunki, vaikka siinä on tietysti omat huonotkin puolensa. Mutta kaupunkina olen siihen ehkä kiintyneempi kuin olin Ouluun.

Seeds, maailmanlopun tunnelmissa minusta kaikki tuntuu mahdolliselta :)

Tuazophia, olen vähän yrittänyt lisätä öljyn käyttöäni, en ole yleensä käyttänyt rasvaa paistaessani mutta yritin muistaa sen nykyään. Ja käytän margariinia joka väittää olevansa rasvallisesti erityisen terveellistä.
Aiemman Kiloklubi-kauteni aikana käytinkin aika paljon rahkaa. Täytyy ottaa se taas tavaksi.

Zache, kiitos linkistä, tuo näyttää kiinnostavalta.

Blog Widget by LinkWithin