8.12.2009

Tiistai

Minulla on jo aika jouluinen olo, kuten on ehkä näkynytkin. Olen lisännyt kotini jouluisuutta vähitellen, viimeksi piparkakkutalon ja yhdet valot lisää, tähdenmuotoiset. On ehkä luonnollista että pidän joulusta, pidän leipomisesta ja makeasta ja läheisteni näkemisestä ja koristelusta ja lahjojen antamisesta (vaikka niiden hankkiminen vähän välillä stressaakin). Toisaalta, joku voisi olla sitä mieltä että uskonnottomana ihmisenä minulla ei ole mitään oikeutta viettää joulua. Christmas olisi kyllä hankalampi, joulu on sanana onneksi juuriltaan sen verran pakanallinen että se ei haittaa, samoin kuin koko juhla. Ajattelen että joulun aika on hyvin luonteva aika juhlia, siihen sopii juuri tuollainen valon juhla, sen takia varmaan alkukristitytkin päätyivät laittamaan juhlansa korvaamaan juuri niitä juhlia eikä vaikka syyspäiväntasauksen aikaan vietettyjä tai muita. Se on yksi syy miksi pidän oikeutettuna viettää kristillisiä pyhiä (vaikken kristillisesti niitä vietäkään). Se että ne olivat alunperin toisten uskontojen juhlia. Olen lievästi pakanallinen mutta sen verran lievästi ettei minulla ole mitään uskonnollisia tunteita eivätkä pakanalliset juhlat merkitse minulle mitään, vietän paljon mieluummin joulua kuin talvipäivänseisausta eikä minulla ole mitään erityisiä ongelmia viettää pääsiäistäkään. Perinteiset juhlamenot ovat kuitenkin sekoitus kristillistä ja pakanallista alkuperää niin että niissä tuntuu olevan tilaa uskonnottomallekin juhlimiselle.
Minulle joulussa on ehkä olennaisinta valo ja lämpö, ehkä päivän voittaminen yöstä, tai jotain, jos sitä ajattelee niin. Tai ehkä olennaisinta on vain tilaisuus juhlia ja syödä ja antaa lahjoja, pidän niistä kaikista ja olen sitä mieltä että vaikka lahjoja voi antaa ympäri vuoden ja juhlia järjestää milloin vain (kumpaakin harrastan jossain määrin) niin perinteisissä juhlapyhissäkin on oma viehätyksensä.
Saatan olla jouluihmiseksi outo siinä mielessä etten oikeastaan pidä joistain jouluun olennaisesti liitetyistä asioista. Kuten suuresta osasta joululauluja. Paras joululevy on minusta Sakari Kukon Joulu, jossa on sanattomia jazz-versioita perinteisistä lauluista, hyvin kaunista. En pidä joulupukista, esteettisessä mielessä (joulupukki ei myöskään ollut lapsuuden jouluissamme mikään erityisen olennainen hahmo enkä muista uskoinko häneen koskaan) enkä puna-vihreästä tai tontuista tai sellaisesta. Pidän enemmän tähdistä ja valkoisesta ja valosta ja sellaisesta. Ja lasisista palloista. Poikkeuksena on viime vuonna kirpputorilta ostamani joulukoristeet jotka ovat hyvin perinteisiä ja varmaan 70-lukulaisia ja osittain niin rumia että minun piti ostaa ne. Mutta ne saavat olla keittiössä, joka on muutenkin vähän 70-lukulaisen ruma.

Järkytyin kun tajusin että siihen on vain kaksi viikkoa kun ajattelin lähteä joululomalle. Ja sitä ennen pitäisi tehdä yksi taittotyö, johon en ole saanut edes kaikkia materiaaleja (toisaalta, he lupasivat ne joulukuun alussa joten se on heidän vikansa jos työ viivästyy), viimeistellä yksi kansi, ommella yksi paita (ehkä yhden illan juttu) ja tehdä kolme joululahjaa loppuun, yksi vaatii vain hyvin vähän työtä, toinen jonkun verran ja yksi aika paljon (tosin tajusin että siskoni ja hänen miehensä lahjasta ei ole ehkä kauheasti iloa miehelle, voi olla että minun pitää jopa ostaa jotain pientä syötävää tai vastaavaa). Voi olla että joululoma viivästyy vähän.
Minua alkoi ahdistamaan sekin että siitä yhdestä työpaikasta pitäisi kuulua jotain joulukuun aikana ja entä jos ei kuulukaan ennen 21. päivää tai jouluaattoa tai jotain ja olen Jyväskylässä. Mutta työn pitäisi alkaa tammikuun alussa niin ei kai siitä ilmoitettaisi viikkoa ennen?

Joululahjat sentään edistyvät vähän. Vaikka näyttävätkin vähän kummallisilta.

Huomasin, että vaikka (tahallinen) väärinkirjoittaminen ärsyttääkin minua, niin vielä enemmän minua ärsyttävät ihmiset joiden mielestä jokainen, yksittäinenkin kirjoitusvirhe on merkki äärettömästä typeryydestä. Ja siksi ansaitsee tulla pilkatuksi (toisaalta en ole muutenkaan hirvittävän innostunut ihmisistä, jotka tuntevat tarvetta pilkata muita).
Voisi tietysti ajatella, että kirjoitan itsekin tahallisesti väärin. Osaan kyllä pilkkusäännöt mutta jostain syystä kapinoin niitä vastaan. En ole ihan varma miksi, pilkut ovat olleet minulle ongelmallisia kouluajoista lähtien.
Mietin myös mitä tyhmyys oikeastaan on. Pelkkä tietämättömyys sitä tuskin on.

Tässä ovat eilisestä kirjoituksesta poistamani jutut (en tiedä miksi ne piti poistaa, muuta kuin siksi että toisen aihe on poliittinen):
Paikallislehden mielipidepalstalla (ja ilmeisesti muuallakin) on oltu hyvin närkästyneitä siitä että pakolaiset saavat ilmeisesti 1300 euroa kuussa per perhe plus ilmaisen asunnon ja terveydenhoidon. Kun suomalaisilla eivät saa sellaista. Paitsi jos ovat työttömiä, ilmaista asuntoa lukuun ottamatta, mutta he ovat tietysti oikeutettuja asumistukeen. Työmarkkinatuki, jota maksetaan niille jotka eivät ole oikeutettuja muihin tukiin, on noin 500 euroa ennen veroja kuussa (ja ainakin joskus muinoin kun minulla ei ollut muita tuloja, sain nollaverokortin). Kolmio Varissuolla näyttää maksavan jonkun 550 euroa kuussa (esimerkiksi tämä hilpeän näköinen), siihen esimerkkiperhe saisi noin 400 euroa asumistukea. Toimeentulotukea satunnainen esimerkkiperhe (kaksi vanhempaa, yksi alle 10-vuotias lapsi ja yksi yli) saisi jonkun laskurin mukaan pari sataa ja lapsilisää pari sataa. Ja ainakin Turussa ilmaisen terveydenhuollon työttöminä. Tai jos on täysin tuloton (ja asumismenoton) suomalainen perhe niin silloin saa toimentulotukena sen päälle noin 1300.
Olen vähän sitä mieltä, että kukaan ei pysty hurjasti rikastumaan noilla rahoilla. Voi tietysti olla montaa mieltä siitä pitäisikö Suomen ottaa vastaan pakolaisia ja miten heidän kotouttamisena pitäisi tehdä mutta tuosta rahasummasta ei kannata olla kauhean kateellinen. Sen voi itsekin saada helposti olemalla vailla mitään tuloja.

Katsoin sunnuntaina linnanjuhlia netistä (näyttivät hauskoilta turhan hitaalla ja pätkivällä yhteydelläni) ja diplomaattien kättely sai minut etsimään tietoa siitä kuka oli ensimmäinen naispuolinen suurlähettiläs. Jos googletin oikein niin hänellä oli suomalaisia juuria.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huomenta,

Kyllä minusta sinun kannattaa itse olla yhteydessä sinne mahd. työpaikkaasi, jos sieltä ei kuulu ennen lomalle lähtöäsi mitään. Ihmiset lupailevat niin usein ottavansa takuuvarmasti yhteyttä siihen ja siihen päivään mennessä, ja sitten ei kuulukaan mitään. Oli vastaus sitten mikä hyvänsä, sinun kannattaa selvittää asia ja tilanne ennen lähtöäsi.

Hmm. kenen mielestä kirjoitusvirheet ovat merkki tyhmyydestä? Aika tyhmää ajatella noin, koska eihän siinä ole kyse kuin välinpitämättömyydestä ja huolimattomuudesta, yleensä. Itsekään en esim. tekstiviesteissä välitä kirjoitusvirheistä, koska kirjoittaminen on niin työlästä kännykällä, kirjoitan myös kaikki yhdyssannat viesteissä tahallani erikseen, koska kännyni ei sanasyöttö ei tajua yhdyssanoja.

t. Maria

Anonyymi kirjoitti...

Haa,aivan pakko kommentoida tuota jouluasiaa. Joskus nuorena mietin samaa, onko minulla oikeutta ateistina viettää joulua. Päädyin siihen, että on ja ilman mitään tunnontuskaa, ainahan juhlia on vietetty tasauspäivien aikaan.

Muistan hämmästykseni, kun kaikin puolin fiksuna pitämäni ihminen päivitteli, miten kristillisiin juhliin ympätään kaikkea epäkristillistä sälää: tonttuja, noitia ja juhannuskokkoja. Hän ei ollut koskaan kuullut, että kristilliset juhlat on tarkoituksella osutettu vanhoihin pakanallisiin juhla-aikoihin.
h.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Maria, niin ajattelin, että jos työpaikasta ei kuulu mitään ensi viikon puoleen väliin mennessä niin otan yhteyttä. Taittoprojektista tuli vastaus, se menee pakosta ensi vuoden puolelle niin siinäkään ei ole ongelmaa (se on vuosittainen julkaisu, viime vuonna se julkaistiin helmikuussa vaikka parasta olisi saada se valmiiksi ennen joulua niin sille ei mahda mitään jos ei saa, parempi tehdä rauhassa hyvä).
Eksyin lukemaan Lamebook-sivustoa, siellä lähinnä pilkataan kummallisia ja hölmöjä Facebook-päivityksiä. Ja kirjoitusvirheet tuntuvat olevan siellä merkki suuresta tyhmyydestä. Toisaalta en tiedä miten koko sivusto on merkki suuresta fiksuudesta :)

h, niinpä, tasauspäivien juhliminen tuntuu hyvin luonnolliselta, jos ei satu asumaan päiväntasaajalla :) Tuo on kyllä aika mielenkiintoinen näkökulma, että miten pakanallisia juttuja on ympätty kristillisiin juhliin, ei sitä tietysti välttämättä tule ajatelleeksi miten päin se on ollut. Viime vuonna taisin lukea jostain että sika oli kuulunut kelttien joulunviettoon, se oli minusta mielenkiintoista, mutta en tiedä onko suomalainen joulukinkku samaa perua.

-TC- kirjoitti...

Pakko vähän kommentoida.. Minä olen sitä mieltä että pakolaisille annetaan liikaa. Ihan oikeasti. Ja sitten ei tutkita sitä, että voisivatko he palata takaisin kotimaahansa, vaan ennenpitkää he jäävät kaikkine sukulaisine tänne sitten asuskelemaan.. Ja kulttuurista: kun suomalainen menee ulkomaille, suomalaisen pitää sopeutua kyseisen maan kulttuuriin. Miksi sitten niin että kun ulkomaalainen tulee suomeen, suomalaisten pitää ymmärtää ja sopeutua ulkomaalaiseen ja hänen kulttuurinsa.. Siinä jotain mitä en ole koskaan oivaltanut.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Minä ajattelen siltä kannalta että jos pakolaisia otetaan niin heistä pitää pitää myös huolta, ryhmänä he poikkeavat kuitenkin vaikkapa työn perässä muuttavista.
Ja minustakin on hyvä jossain määrin sopeutua paikalliseen kulttuuriin, tai löytää sopiva yhdistelmä omaa kulttuuria ja paikallista, tai en tiedä onko sekään tarpeen kunhan vain noudattaa paikallisia lakeja. Suomalaiset eivät kyllä minusta ole hyvä esimerkki ryhmästä, joka aina sopeutuu paikalliseen kulttuuriin, opettelee kielen ja kunnioittaa paikallisia tapoja. Pikemminkin päinvastoin, jos ajattelee vaikka suomalaisten "elintasopakolaisten" massamuuttoa Ruotsiin. Sen jälkeen ajattelen että suomalaisetkin ansaitsevat vähän maahanmuuttajien aiheuttamia ongelmia :) Mielipidettäni voi värittää kyllä se että asun lähiössä, jossa on kohtuullisen paljon maahanmuuttajia (Wikipedian mukaan tosin vain noin 6 prosenttia verrattuna Varissuon 34:ään) ja enemmän ongelmia täällä on ihan suomalaisista (kuten tyypistä joka joku vuosi sitten lähti iltakävelylle pesäpallomailan kanssa ja löi jotain ohikulkijaa päähän).

Anonyymi kirjoitti...

Mikä tuo harmaa-valko-vaaleanpunainen juttu on - tai mikä siitä tulee?

Maria

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Se on yksi joululahja, jos tulee kuva huomenna, jos saan innostettua itseni ottamaan ompelukoneen esille :)

Anonyymi kirjoitti...

Mietin itse tuota pakolaisuutista, että luultavasti he saavat toimeentulotukea n. 1300 e/nuppi, tosin lapsi saa vähän vähemmän kuin aikuinen. Jos perheessä esim. neljä lasta, kaksi aikuista, he saavat monta tonnia. Onhan täällä kallista elää. Kyllähän he saavat rahaa helpommalla kuin suomalaiset.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Ei, se oli laskettu perhettä kohti.

-TC- kirjoitti...

Jos se on perhettä kohti, miten selitämme uudet autot jne? Ehkä perustoimeentulotuki on sen verran per perhe, mutta he saavat sitten harkinnanvaraisena esim. vaatetuksiin, kurssituksiin ja harrastustoimintaan. Suomalainen maksaa ne "omasta pussista".

-TC- kirjoitti...

ps. Jos suomalainen pariskunta tienaa sen 1300, niin ei siinä tule sitten enää asumistukiakaan päälle. Kelan laskuri auttaa nuissa.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Minä olen tuntenut ihan syntyperäisiä suomalaisia joille on maksettu ties sossusta, sellaista jota en olisi ikinä voinut kuvitella tapahtuvan.
Ja käytin kyllä Kelan laskuria, 1300 euron tuloilla näyttää saavan asumistukea 357,60 kuussa, jos asuu Turussa, on kaksi lasta, asuu vuonna 1996 valmistuneessa talossa (se on vähän huvittavaa miten paljon talon rakennusvuosi vaikuttaa, köyhän kannattaa asua uudessa talossa), asunnon pinta-ala on 76 neliötä ja vuokra 550 kuussa, vesimaksua 16 euroa per henki (otin sen mitä minulta veloitetaan, en tiedä miten tyypillinen se on).

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Tuo oli siis yhteensä 1300 euron tulot. Jos molemmat vanhemmat tienaavat sen verran niin se on sitten eri asia.

-TC- kirjoitti...

Lapsellinen pariskunta on hyvin pitkälti oikeutettu moneen muuhunkin etuuteen. Lapsettomat eivät.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Tuossa esimerkissä olikin oleellista että kyseessä on lapsiperhe :) Lapseton pariskunta saa tuohon samaan asuntoon Kelan mukaan 116,50 euroa asumistukea, vähemmän kuin lapselliset mutta toisaalta heidän ei tarvitse elättää niitä kahta lasta 1300 euron tuloilla :)

Blog Widget by LinkWithin