20.6.2010

Kutsujen jälkeen

Minulla alkaa olla rutiinia kutsujen järjestämisestä. Olen oppinut että ne kannattaa järjestää sunnuntaina (se on minulle parasta, vieraista en tiedä, toivottavasti heistäkin). Perjantaina on hyvä siivota, juhlavalmistelut sotkevat kuitenkin niin vähän ettei se haittaa (minua). Siivosin vähän perusteellisemmin kuin normaalisti mutta en niin perusteellisesti kuin olisin ehkä halunnut (en ollut ihan terve vielä).

Lauantaina menin aamulla kaupungille, torille ja isompiin ruokakauppoihin, sellaisiin josta saa muun muassa suolatonta voita. Kiersin myös kirpputoreja etsimässä pieniä lusikoita, jos kaikki kutsutut tulisivat niin lusikat eivät riittäisi, muita astioita on ehkä tarpeeksi. Pelastusarmeijan lusikat olivat kuitenkin liian iljettäviä ja muut paikat kiinni joten päätin että hätätilassa perintöhopealusikat (ukkini voitti ne myymällä paljon lehtitilauksia urheiluseuransa puolesta) kelpaavat ehkä, ainakin minulle itselleni (ne riittivät hyvin). Ostin myös terveellisempää syötävää ja booliaineita (alkoholittomia, tosin ostin myös ison pullon siideriä varmuuden vuoksi ja testatakseni sitä näytänkö tarpeeksi aikuiselta. Näytin, myyjäkin oli varmaan kymmenen vuotta nuorempi).

Sitten palasin kotiin välttelemään leipomisen aloittamista (valitsemani olivat vähän monimutkaisen oloisia), Civilizationin pelaaminen kävi siihen hyvin. Ja kun aloitin työt tunsin taas perinteistä pelkoa siitä etteivät ne onnistu. Kaksi kolmesta onnistui kuitenkin aika hyvin ja kolmannesta tuli ihan syötävä, mutta ei ihan onnistunut. Tai sitten resepti ei ollut hyvä, en ollut testannut sitä aikaisemmin (ei tietenkään pitäisi tehdä sellaista juhliin). Eivät ne kyllä olleet pahojakaan, sokeri ja suklaa pelastavat melkein kaiken.

Sitten aloitin perinteisen stressaamisen (en kauhean pahasti kyllä). Tuleeko kukaan, mihin he istuvat jos kaikki tulevat, ei kai kenelläkään ole ruokavaliorajoituksia, en ottanut huomioon edes omaa lievää laktoosi-intoleranssiani (jos minulla edes on sitä), onko minulla liian vähän ruokaa (tuskin, mutta vieraita on enemmän kuin yleensä), olenko leiponut tarpeeksi (joskus kutsut olivat tarkoitus esitellä taitojani mutta ehkä kolme sorttia riittää), onko juotavaa tarpeeksi ja onko se sopivaa (piti varautua kahvinjuontiinkin ja muistaa ostaa maitoa, senkin määrää oli vaikea arvioida) ja niin edelleen. Yöunia en onneksi menettänyt stressin takia.


Ne jäivät kyllä vähän liian vähäisiksi kun kävimme katsomassa Myllysillan "räjäytystä" (ei muuten pitäisi ikinä lukea sanomalehtien nettisivujen kommentteja, tuolla ensimmäinen kommentti valitti sitä miten kauhea melu siitä kuului ja miksi kukaan ei ollut kertonut hänelle, minäkin tiesin tapahtumasta vaikka en juuri tiedotusvälineitä seuraakaan joten ehkä hänelle olisi pitänyt tulla kirje kotiin. Toinen kommentti taas valitti sitä miten nekin rahat olisi voinut käyttää lastenkotien laukkautuksen estämiseen mutta ainakin jossain vaiheessa annettiin ymmärtää että spektaakkelin järjestänyt firma maksoi kaiken koska he halusivat kuvamateriaalia jotain musiikkivideota varten). En pidä ilotulituksista mutta tuo oli paikoitellen ihan hienon näköinen show, tosin olimme suurimman osan ajasta niin sankan savupilven sisällä ettei kaikki näkynyt.

Sunnuntaina yritin keksiä mitä pitäisi tehdä ennen juhlia ja missä järjestyksessä ja miten ihmeessä saisin jääkaappiin kaikki sitä vaativat. Minulle tuli lopulta vähän kiire, varttia ennen ensimmäisten vieraiden saapumista vaihdoin vielä vaatteita kaksi kertaa. Juhlat sujuivat kuitenkin aika hyvin, olen tyytyväinen, vaikka eri vierasryhmien yhteensulautuminen ei oikein onnistunutkaan (paikalla oli pari minun ystävääni ja aika monta mukavan ihmisen ystävää, jotka olivat luonani ensimmäistä kertaa ja sekin oli jännittävää). Tänään pitäisi vielä tiskata ja siivota pois juhlien jäljet (tungin ylimääräisiä tavaroita kaapeihin, kuten esimerkiksi sen viiden litran sangon jossa sekoitin boolin) ja sitten pitäisi ehkä leipoa vielä jotain töihin vietäväksi huomenna. Ja sitten pitäisi tehdä vähän sivutöitäkin iltapäivällä (eli voi olla etten ehdi kirjoittaa mitään).


Tarjolla oli:
Sitruunaleivoksia (cupcake kuulostaa hassulta käännettynä ja vielä hassummalta englanniksi suomenkielisen tekstin joukossa)
Marjaleivoksia (niiden kuorrutuksen pursotus ei onnistunut ihan niin kuin ohjeen kuvissa)
Suklaakeksejä (jotka eivät onnistuneet aivan täydellisesti)
Suolakalakeksejä
Väinämöisen nappeja
Viinirypäleitä
Kirsikkatomaatteja
Pähkinöitä
Karpaloboolia (joka oli hieman erikoisen makuista, siihen tuli karpalomehua, Spritea, alkoholitonta mansikka-limesiideriä ja koristeeksi jäisiä karpaloita)
Kahvia (sain onneksi lainaan kahvinkeittimen)

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö "cupcake" ole suomeksi muffinssi?

Miksi booli oli nimenomaan alkoholitonta? Suurin osa ihmisistä kuitenkin juo kesäjuhlissa mielellään alkoholipitoisia juomia (ihan riippumatta siitä, mikä oma suhtautumisesi alkoholiin on). Iso pullo siideriä monelle ihmiselle on myös aika vähän. Jos tuo iso pullo on esim. litra, niin sen joisi helposti yksi ihminen yksin, tullen siitä korkeintaan pieneen hiprakkaan..

Pieni määrä alkoholia myös keventää ja rentouttaa tunnelmaa, mikä on myös kutsujen onnistumisen kannalta hyvä, vaikket itse haluaisikaan juoda ollenkaan alkoholia.

Varsinkin ne miehesi ystävät (ainakin osa niistä varmaan miehiä) olisivat varmaan mielellään juoneet jotain alkoholipitoista (elleivät sitten olleet absolutisteja..).

Voi myös pyytää tuomaan omat juomat mukaan ja tarjota itse ainoastaan syötävät, näin hankinnoista ei tule myöskään kohtuuttoman kalliit.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Muffinssi on aivan eri tyylinen leivonnainen, siis taikinaltaan (muffinssi muistuttaa enemmän kahvikakkuja, cupcake on lähempänä sokerikakkua, vaikka niihinkin tulee kyllä rasvaa yleensä, cupcake on pehmeämpi kuin muffinssi), vaikka Suomessa cupcakejakin sellaisiksi kutsutaan.

Alkoholittomaan booliin oli parikin syytä, ihmisiä, jotka eivät erinäisistä syistä käytä alkoholia (esim. olivat tulleet paikalle autolla), se että kyseessä olivat kahvikutsut iltapäivällä ja ihmisillä oli sellaista ohjelmaa illalle johon alkoholi ei välttämättä sovi. Ja sekin että vieraat eivät kyllä mitään rentouttamista kaivanneet.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä tarkennus tuohon muffinssi-asiaan - itse en harrasta kumpiakaan, joten en noita nimityksiä tunne.

Vieraat eivät ehkä kaivanneet alkoholia tai rentouttamista (tai ainakaan sanoneet sitä ääneen, mikä tietenkin kohteliasta on), mutta esim. alkoholia sisältävän boolin tarjolla olo voisi olla monen mielestä hyvä asia. Jokainen voi sitten itse valita, haluaako olla sinun laillasi juomatta alkoholia vai ei. Myös jotkut vieraat voivat jännittää (vaikkeivät sitä välttämättä verbalisoi tai näytä ulospäin) ja kokisivat vaikka jonkun tervetuliasmaljan tms. siksi hyvin tervetulleena. Eikä sellainen silti ruineeraa kenenkään iltaohjelmaa, vaikka autoilun kanssa ei tietenkään sovi yhteen.

Ja tuo viimeinen syysi ei itse asiassa edes ole syy siihen ettei alkoholia ollut tarjolla, koska et voinut etukäteen tietää, miten ihmiset tulevat juttuun, ja kaivataanko tunnelman keventäjää vai ei. Hyvä tietysti sinänsä, että meni hyvin.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Tästä on varmaan turha väitellä mutta koska tunsin tällä kertaa kaikki kutsutut niin pystyin arvaamaan miten he toimivat keskenään ja toimivatkin. Suurin ongelma oli se että paikalla oli kaksi porukkaa, jotka eivät kauheasti sekoittuneet, mutta siihen ei olisi auttanut viinakaan. Se ei nimittäin johtunut siitä etteivät ihmiset olisivat olleet vapautuneita ja hiljaisempi osio ei olisi ollut sitä joukkoa joka olisi hyötynyt alkoholillisesta boolista. Laskin karkeasti arvioiden että kymmenestä ihmisestä ehkä neljä olisi saattanut juoda alkoholia.

seeds kirjoitti...

Ihme anonillitystä taas. Kai nyt ihminen saa itse päättää tarjoaako kotonaan alkoholia vai ei? Minusta siinä ei ole mitään epäkohteliasta, varsinkaan kun kyse on kahvikutsuista sunnuntai-iltapäivänä, jolloin kenelläkään ei pitäisi olla mielestäni edes mitään syytä erityisesti olettaa tarjolla olevan alkoholia. Ko. juhlissa ennen olleet tämän olisivat tienneet muutenkin ja ylipäätään Näkymättömän tuntevan voisivat sen arvata.

Ja taisipa se yksi siiderikin jäädä varsinaisten juhlien osalta kokonaan juomatta, kun ei kukaan ilmeisesti tosiaan mitään alkoholillisia kaivannutkaan.

Kyllä muutkin kuin absolutistit (joka jostain ihmeen syystä on melkein kirosana suomessa) voivat välillä istua seurassa ilman viinaksia.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikesta päätellen ei ole turha väitellä :)

Minusta lähes puolet vieraista on paljon. Alkoholilla nyt vaan on mainitsemani sosiaalinen funktio monenlaisissa juhlissa ja kutsuilla. Asia nyt vaan on näin, vaikka tietysti voit itse järjestää juuri sellaiset kutsut kuin haluat. (Miksi muuten hankit sen siideripullon, jos alkoholi oli mielestäsi noilla iltapäiväkahvikutsuillasi tarpeetonta?)

En sitä paitsi puhu "viinasta" tai mistään hirveästä ryyppäämisestä, vaan pienistä määristä boolia, siideriä, shampanjaa tai muuta kesäisille kutsuille sopivaa juhlajuomaa. Suurin osa ihmisistä kokee sen paitsi vapauttavana, myös tunnelmaa ja mielialaa kohottavana.

Anonyymi kirjoitti...

Hehe, itse en ole sanonut, että olisi _epäkohteliasta_ olla tarjoamatta alkoholia omissa juhlissaan. Ei tietenkään ole, eikä tässä nyt siitä ole kyse.

Minusta on myös hirveän kapeakatseista ajatella, ettei muka ole mitään muita vaihtoehtoja suhtautua alkoholiin kuin vetää hirveästi viinaa ja tulemalla aina kauheaan känniin tai olla absolutisti!

En myöskään sanonut, että pitäisi tai olisi aina pakko ylipäätään tarjota alkoholia. Kaikki lähti siitä, että tarjolla OLI pullo siideriä, joka nyt ei riitä jos paikalla on muutamakin ihminen, joka mielellään juo lasillisen tai pari.

Absolutisti ei oikeastaan ole itselleni mikään kirosana, eikä kys. ilmiöön liity minulla mitään ongelmaa ellei siihen sitten liity jotain ajatusmaailman ahtautta ja jäykkyyttä niin kuin valitettavasti usein tuntuu liittyvän.

Niin monet absolutisteista tuntuvat olevan ihmisiä, joilla tuntuu liittyvän alkoholiin suuria ongelmia. Korostan: en millään tavalla viittaa tässä tämän blogin kirjoittajaan, joka käsittääkseni ei edes ole absolutisti.

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Olisi pitänyt se siideri jättää kokonaan mainitsematta, näköjään. Oikeastaan en varsinaisesti ajatellut sitä juhlissa tarjottavaksi, juuri sen takia että vajaa litra kymmenelle ihmiselle on aivan turhaa ja tässä tekstissä se oikeastaan kuvasti sitä juhlastressin hölmöyttä. Olin Alkossa muusta syystä, en löytänyt mitä etsin mutta näin kirkkaanpunaisen siiderin, ajattelin että se sopisi juhlajuoman tyyliin (halusin jotain punaista), jos tekisin alkoholillista, ja että voisin testata taas kysytäänkö papereita, edellisellä kerralla kysyttiin ja niin edelleen.

Turhalla väittelyllä tarkoitin lähinnä sitä että kun tunnen kyseiset ihmiset ja sinä oletettavasti et (anonyymeistä ei tietenkään ikinä tiedä), niin että tiesin etteivät he tarvitse alkoholia vapautuakseen, oikeasti. Mutta sinä et tietenkään voi tietää sitä, niinpä väittely menee vähän hassusti. Nekin neljä, jotka olisivat mahdollisesti voineet juoda alkoholillista boolia olivat sellaisia jotka eivät tarvinneet lisävapautumista. Voi olla että se olisi tehnyt juhlista heille paremmat, mutta niin olisi ehkä tehnyt suklaakakkukin ja he jäivät vaille sitäkin.

Tietysti oli sekin syy että minulla oli yksi tarpeeksi iso kulho, johon boolin pystyi laittamaan ja pelkkä alkoholillinen ei olisi oikein toiminut, kun en olisi halunnut kuitenkaan tarjota sitä sangosta.

mies kirjoitti...

Hmm, kaipa voisin sen verran kertoa, että vaikka minä tai ystäväni emme ole absolutisteja, niin valittu juomalinja toimi vallan mainiosti. Ystäväni tuntien en myöskään usko, että jengi olisi odottanut saavansa sunnuntaina kello 14 järjestettävillä kutsuilla alkoholia.

Ja tämä porukka päiväkahvikutsuilee sen verran harvoin, niin luulisin että päälimmäisenä ennakko-odotuksena oli uteliaisuus siitä millaiset kutsut Näkymätön järkkää ja luullakseni kestit tyydyttivät uteliaisuuden oivallisesti. :)

Anonyymi kirjoitti...

Uteliaisuus Näkymättömän järjestämiä kutsuja kohtaan tyydyttynee jo yksinomaan sillä, että osallistuu sellaisille :)

anne-mari kirjoitti...

Hauskaa, etta kutsut menivat hyvin! Herkullisen kuuloinen tarjoilu.

Joskus leipomukset vaan menee pieleen vaikka kuinka seuraisi ohjetta pilkulleen. Tai itseasiassa minulla on viime aikoina mennyt muutama juttu pieleen juuri sen takia, etta seurasin ohjetta pilkulleen. :)

Niina kirjoitti...

Herkullisen näköisiä leivoksia.
Onnittelut synttärisankarille! Meillä vietettiin sunnuntaina 5v synttäreitä viiden noin viisivuotiaan voimin.
Ja se henkkareiden kysyminen on minusta piristävää, varsinkin mitä vanhemmaksi tulee. Ikävä kyllä niitä ei ole enää toviin kysytty.
Hauskanen sattuma kun eräs kaupustelija tuli ovelleni ja kysyi että onko vanhempasi kotona? Vastasin että en tiedä kun eivät asu täällä ;o)

lupiini kirjoitti...

Huaah, anonilliurputusta! Minä juon ihan mieluusti alkoholia, mutta ei kyllä tulisi mieleenikään jotenkin odottaa tai edellyttää keneltäkään kenen juhliin menen, minkäänsorttista alkoholitarjoilua, etenkin jos juhlat ovat *sunnuntaina*. Itse asiassa sunnuntaijuhlissa tarjottava alkoholi antaisi oudosti jopa hiukan semi-alkkiksen vaikutelman ja muutenkin, eiköhän emäntä päätä näistä jutuista. Jos vieraat kaipaavat päihtymistä, kannattaa ottaa oma pullo mukaan (tai sitten miettiä ihan vakavissaan tarvitseeko kaikissa juhlissa tosiaan juoda ja jos tulee siihen tulokseen että tarvitsee, käydä tekemässä esim Päihdelinkin sivuilla AUDIT-testi).

Sori vaan Näkymätön kun takerrun kommenttilaatikon sisällössä tällaiseen, jotenkin vaan harmittaa aina nähdä kun anonyymit tulevat tylyttämään jostain triviaalista, ihan vain jotain pätemisen haluaan.

Sitruunaleivokset (joo, muffinssi ja cupcake on tosiaan ihan eri juttuja, oivalsin sen vasta vähän aikaa sitten, cupcake on jotenkin paljon muhkeampi) kuulostaa ihanilta, olen jotenkin lumoutunut sitruunan ja makeuden yhdistelmästä. Olen ajatellut tehdä tässä joskus sitruuna-marenkitortun, mutta toisaalta se pitää varmaan tehdä vasta ensi talvena, koska nyt mökiltä tunkee raparperia ja myöhemmin marjoja ja hedelmiä ja tuntuu jotenkin tärkeältä tehdä leivonnaisia omista viljelmistä. Itselle iskee syksyn tullen jonkinasteinen säilömismania, mutta tänä keväänä päätin, että hilloaminen loppuu tai ainakin vähenee oleellisesti, koska kylmäkellarissa on edelleen hilloja esim vuodelta 2006 (ja ne ovat edelleen ihan syömäkelpoisia). Yritän keksiä jonkun vaihtoehtoisen luumunsäilömistavan :)

Näkymätön tyttö kirjoitti...

Anne-Mari, kuvittelen seuranneeni ohjetta tarkasti mutta kun ohje oli amerikkalainen niin voi olla etteivät aineet olleet aivan oikeanlaisia. Mutta olivat ne ihan hyviä, suklaa ja sokeri auttavat paljon :)

Niina, kiitos :) Aika hauska tuo kaupustelija. Minäkin melkein toivoin että kysyttäisiin papereita mutta ilmeisesti näytän nyt yli 25-vuotiaalta niin he eivät epäile minua nuoreksi henkilöksi.

Lupiini, sesonkileipomiset ovat kyllä parhaita. Olen tehnyt noita sitruunaleivoksia kaksi kertaa ja ne ovat tosi hyviä, ohjeena oli http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/607034 niistä tulee toi sitruunaisia.

Blog Widget by LinkWithin